Is straling van een zonnewind gevaarlijk?


Ik lees net het bericht van de zonnestormen in 2013. Kan die electromagnetische straling ook invloed hebben op mensen, kun je daar ernstig ziek van worden of impotent? – Benoit

Je hoeft je geen zorgen te maken over je gezondheid of je nageslacht. De zonnewind die momenteel aan het opsteken is, draagt wel een risico in zich, maar niet voor je lichaam. De straling die vrijkomt wordt voor een groot gedeelte afgevoerd voor het magnetisch veld van de aarde, waardoor je noorder- en zuiderlicht kunt zien.

De zonnewind zorgt voor het prachtige natuurverschijnsel noorderlicht. Foto: Øystein Lunde Ingvaldsen .

Vooral in de jaren vijftig en zestig is veel onderzoek gedaan naar de effecten van straling uit de ruimte (waaronder zonnestraling) op mensen. Dat gebeurde toen, omdat een nieuwe generatie vliegtuigen hoger vloog, waardoor piloten en cabinepersoneel bloot stond aan meer straling. Men vreesde toen dat die straling, vooral op de poolroutes, wel eens zo hoog kon zijn dat je er kanker van kreeg.

De Concorde werd zelfs uitgerust met een stralingsmeter, zodat de piloten, vooral tijdens zonnestormen, direct konden zien aan hoeveel straling ze vrij stonden. Werd de straling te hoog, dan moest de Concorde dalen naar een veiligere vlieghoogte. Na enkele jaren werden de meters verwijderd, ze hadden nooit een schrikbarend hoge straling waargenomen.

Het enige waar een zonnestorm gevaarlijk voor is, zijn onze elektronische apparaten. GSM’s, satellietnavigatie, netwerken en andere communicatietechnologie is gevoelig voor straling. De meeste netwerken zijn goed beschermd, maar er zijn altijd zwakke plekken. Het kan dus zijn dat je TomTom het in 2013 niet meer doet, maar bij jou blijft alles werken (tenzij je daardoor tegen een boom rijdt).