Is langer dan een bepaalde tijd droog staan ongezond?


Is langer dan een bepaalde tijd droog staan ongezond? – Jeroen

Als je met ‘droog staan’ bedoelt dat je geen seks hebt, dan is het antwoord nee, dat is niet ongezond. Sterker nog, tot niet heel lang geleden werd zelfs gedacht dat het juist erg goed voor een mens was. De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900) dacht dat het totaal uit de weg gaan van seks (dus ook fantasie) uitermate goed was voor je intelligentie en gezondheid.

Nietzsche leefde dan ook in een tijd waarin veel mensen last hadden van seksueel overdraagbare ziektes (soa’s). Daar waren maar weinig medicijnen tegen bekend, dus werden het chronische ziektes. Weinig seks betekende dat je minder kans had om ziek te worden.

Tegenwoordig kijken we anders tegen seks aan. Of je er aan doet of niet, maakt voor je gezondheid weinig uit, blijkt uit onderzoek. Alleen vrouwen lopen op den duur een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. En zonder onveilige seks kun je natuurlijk nog steeds geslachtsziektes krijgen.

Geen zin hebben in seks kan overigens wel duiden op lichamelijke of geestelijke problemen. Een afnemend libido kan duiden op hormonale problemen, kanker, suikerziekte of depressie. Ook sommige medicijnen kunnen je sex drive laten afnemen.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter