Is het ‘groot licht’ of ‘dimlicht’?


Dag Faqt, help mijn vrouw en mij alsjeblieft een ruzie bij te leggen: als je het normale licht van je auto aan hebt, heet dat dan dimlicht of groot licht? En wat is stadslicht? – Marcel

Jullie verwarring komt door de manier waarop we in het verleden de autoverlichting hebben ingedeeld.

Ooit (tot de jaren zestig) had een auto drie soorten lampen. Je had stadslicht, zwak licht dat je moest gebruiken in de bebouwde kom om de brave burgers niet wakker te maken. Stadslichten waren kleine lampjes aan de zijkant van je gewone lampen óf de normale verlichting op een kwart van de maximum sterkte.

Dimlicht is naar beneden gericht om tegenliggers niet te verblinden. Beeld: © Péter Gudella.

Wie vervolgens buiten de bebouwde kom kwam, moest groot licht voeren: flinke stralen licht, recht naar voren gericht. Dat was nodig omdat de meeste wegen nog niet goed verlicht waren.

Kwam er een tegenligger aan, dan moest je deze lampen ‘dimmen’, door de straal naar beneden te richten. Zo verblindde je de ander niet. ‘Dimlicht’ heet dat nog steeds.

Tegenwoordig gebruiken we die laatste soort licht in 99 procent van alle gevallen. Binnen en buiten de bebouwde kom voer je dit soort licht. Stadslichten hebben veel auto’s nog wel, maar ze gaan automatisch mét het dimlicht aan en groot licht gebruik je echt alleen nog maar in situaties waarin je anders niets ziet.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter