Is er geluid in de ruimte?


Ik kijk aardig wat science fiction series zoals Star Wars en Battlestar Galactica en daar heb je altijd geluid en gigantische explosies met de benodigde vlammen en spektakel. Kan dat wel? – Peet

Voor geluid heb je lucht nodig, en laat dat nou net in de ruimte niet aanwezig zijn. De Imperial Cruisers uit Star Wars zou je dus nooit horen aankomen, net zo min als de Cylon Raiders uit Battlestar Galactica. In werkelijkheid zou een slag in de ruimte een stille aangelegenheid zijn.

Is dit hoe een explosie in de ruimte er uit zou zien?
Is dit hoe een explosie in de ruimte er uit zou zien?

Hoe zit het met explosies? Vraag het vijf natuurkundigen en je krijgt vijf verschillende antwoorden. Volgens sommigen kunnen dingen in de ruimte niet exploderen omdat er geen lucht is om de verbranding te voeden. Andere natuurkundigen zeggen dat juist de afwezigheid van lucht zorgt dat er geen tegendruk is om de schokgolf van een explosie tegen te houden. Zij denken dat een explosie in de ruimte juist groter zou zijn dan op aarde.

We zullen het pas weten als er ooit echt iets explodeert in de ruimte. Onze inschatting is dat een explosie in de ruimte wel mogelijk is zo lang er brandstof is, maar dat er van rook geen sprake kan zijn. Wel van supersnel rondvliegende wrakstukken. Zonder wrijving zouden deze blijven vliegen tot ze een ander object tegenkomen.

Een van de weinig films die wel goed omgaat met de stilte van de ruimte is 2001: A Space Oddyssey.

Ook een vraag? Stel hem via info[at]faqt.nl of ga naar het contactformulier.