Is er een wetenschappelijke methode om met roken te stoppen?


Mijn man probeert al heel lang te stoppen met roken. Het lukt hem steeds niet. Is er een methode die wetenschappelijk gezien een grotere kans van slagen heeft? – Isabel

Er is niet één methode die de kans op permanent stoppen vergroot. Dat wil niet zeggen dat je de wetenschap niet kunt gebruiken om je stoppoging succesvol te maken. Er zijn universiteitsbibliotheken vol geschreven over roken en stoppen. We deden voor je een greep uit veelbelovende onderzoeken.

Shockeer jezelf
Onderzoek toont aan dat mensen sterk reageren op een bewerkte foto van zichzelf na tien jaar stevig doorroken. Vooral vrouwen, maar ook mannen, zijn gevoelig voor de schok van het zien van de gevolgen van roken. Ook het bekijken van foto’s van kapotgerookte longen en andere lichaamsdelen werkt, zo suggereert onderzoek. Daarom plaatsen sommige landen deze foto’s op pakjes sigaretten. Wellicht helpt onderstaand filmpje?

Gebruik een substituut
Mensen die jarenlang een sigaret tussen hun lippen hebben gestopt, missen het gevoel iets in hun mond te hebben. Plastic inhalers zonder nicotine of elektronische sigaretten helpen je dat gevoel te geven. Nadat je van je nicotineverslaving af bent, kun je ook de inhaler langzaam ontwennen.

Ga naar de sportschool
Gewichtentraining kan helpen bij het stoppen met roken, blijkt uit onderzoek. Vooral mannen hebben baat bij het starten van een zware training na het ophouden met roken. Ze hebben een twee keer zo hoge kans om definitief te stoppen als ze hun gewichtheffen doorzetten. Ze krijgen er ook een beter figuur door.

Gebruik je telefoon
Vraag een vriend of vriendin om je te helpen met stoppen. Bel de eerste weken dagelijks en vertel hoe moeilijk of makkelijk het was. Ook een dagelijkse SMS met daarin complimenten dat je weer een dag niet hebt gerookt, helpt om van de peuken af te blijven, ontdekten psychologen.

Blijf weg bij rokers
Een ex-roker die anderen ziet roken, heeft grote kans dat hij ook weer eentje opsteekt. Niet kijken naar rokers verhoogt de kansen op een succesvolle uittreding uit het rokersgilde dramatisch. Ga dus even niet naar plekken waar wordt gerookt. Spreek even niet met rokende vrienden af.

Ook een vraag? Stel hem via info[at]faqt.nl of ga naar het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter