Is er een vloek van de farao?


Zeg Faqt, hoe zit het met de vloek van farao Toetanchamon? Volgens verschillende sites op internet zijn alle mensen die zijn graf hebben bezocht op mysterieuze manier omgekomen. Ik schrijf een werkstuk over de farao, dus hulp is welkom. – Robinho

Altijd bereid om een grote voetballer als jij te helpen, Robinho. Alle bezoekers aan het graf zouden zijn omgekomen? Ik denk het niet, want ik ben zelf in de tombe geweest drie jaar geleden en het gaat uitstekend met me, dank je. De ‘vloek van de farao’ is dan ook een broodje aap van de eerste orde.

Het gouden dodenmasker van Toetanchamon.
Het gouden dodenmasker van Toetanchamon.

Als Britse archeologen in 1922 de tombe van farao Toetanchamon vinden, staat de wereld op zijn kop. Kranten pakken uit met grote verhalen, allerlei avonturiers vertrekken naar Caïro om erbij te zijn als de grafkelder eindelijk zijn geheimen prijs geeft. Maar al snel slaat de betovering om in ontzetting. Binnen vier maanden na het openen sterft lord Carnavon, de expeditieleider. Op de nacht van zijn dood valt in Caïro bovendien het licht uit. De tombe is vervloekt, zo schrijven de kranten. Iedereen die de eeuwige rust van Toetanchamon verstoort, zal een gruwelijke dood sterven.

Is er daadwerkelijk sprake van een vloek? Wie de sterfdata van de aanwezigen bij de opgraving bekijkt, krijgt sterke twijfels. De soldaat die zeven jaar lang dag en nacht in de grafkelder was om te waken tegen grafrovers, is bijvoorbeeld pas in 1980 overleden, 57 jaar na het openen van de tombe. De anatomist die het lichaam van Toet ontleedde, Douglas Derry, is 16 jaar na 1922 overleden, toen hij in de tachtig was. De intendant van het Cairo Museum, aanwezig bij het openen van de sarcofaag leefde nog 34 jaar na die tijd. Zie voor een compleet overzicht dit lijstje.

Alleen Carnavon is daadwerkelijk binnen een jaar na de opening van de kelder gestorven. Uit zijn ziekenhuisdossier blijkt dat hij een infectie aan zijn luchtwegen had. Maar de Lord was al ziek toen hij uit Engeland vertrok. Ondanks de sterke bewijzen dat er geen vloek is, zijn veel mensen tot de dag van vandaag bang om het graf van Toetanchamon te bezoeken, vertellen Egyptische gidsen in de Valei der Koningen aan wie het maar wil horen.