Is douchen eigenlijk wel gezond?


Is douchen eigenlijk wel gezond? – Perry.

Op het eerste gezicht lijkt het een rare vraag. Maar bij Faqt kijken we nergens meer van op. En wat blijkt na enig speurwerk in de wetenschap van het douchen? Er zitten inderdaad allerlei haken en ogen aan douchen, gestaafd door wetenschappelijk onderzoek.

Zo is daar microbioloog Norman Pace die na onderzoek er achter kwam dat je van douchen ziek kunt worden. De gemiddelde douchekop zit namelijk vol bacteriën, ontdekte hij met zijn team van de universiteit van Colorado toen hij op 45 verschillende plekken douchekoppen testte.

Daar komen de bacteriën...!
Daar komen de bacteriën...!

Vooral plastic douchekoppen zijn een bron van nontuberculous mycobacteriën (NTM) en in het bijzonder mycobacterium avium, die long, lymfe en huidproblemen kunnen veroorzaken. Gelukkig komt dit zelden voor. Alleen ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verlaagde immuniteit lopen iets meer risico.

Zijn advies – tot verdriet van milieubezorgden – is om de kraan open te draaien en dan minimaal een minuut te wachten voordat je onder de douche stapt. De douchekop geregeld ontkalken en schoonmaken scheelt al een hoop.

Douchekop kan ook wel eens een wasbeurt gebruiken
Douchekop kan ook wel eens een wasbeurt gebruiken

Net als bij het doortrekken van het toilet worden ook bij het douchen bacteriën samen met water in de lucht gebracht. Zowel op de WC als in de douche adem je vocht en bacteriën in. Andere bekende aerosole ziekmakers: pseudomonas aeruginosa en de verwekker van veteranenziekte.

Nooit meer douchen dan maar? Dat hoeft ook weer niet, maar doe rustig aan met zeep en te warm water. Van gewone zeep ga je namelijk wel lekker ruiken en lijk je schoon, maar te veel en te vaak zeep gebruiken is niet goed omdat het de micro flora en fauna op je huid verstoort.

Vaak en heet douchen of een bad nemen en vervolgens hardhandig afdrogen beschadigt je huid uit op den duur, vandaar al die reclame voor zogenaamde ‘vochtinbrengende’ douchegels en bodylotions.’ Vanwege de conserveermiddelen in badproducten is conservatief gebruik sowieso aangeraden. Ook die stoffen zouden niet goed voor ons zijn.

Nog zo’n opmerkelijk nadeel van douchten en badderen, is dat via douche- en badwater allerlei schadelijke stoffen het milieu en dus het drinkwater vervuilen. Althans, dat is vastgesteld in de VS.

Boosdoeners: de medicijnen die mensen slikken en smeren, zoals steroïden, anti-biotica, het epilepsie-medicijn carbamazepine, het hormoon estrogeen en zelfs anti-depressiva, zo blijkt uit de bevindingen van het Toxic Substances Hydrology Program van de United States Geological Survey.

Ook voor douchen geldt dus: geniet er van, maar met mate.

Ook een vraag? Stel hem via info[at]faqt.nl of ga naar het contactformulier.

Beeld: Cuellar en Steven de Polo