Is bruin bier goed voor borstvoeding?


Van bruin bier wordt
gezegd dat het goed is voor het zog (bij het geven van borstvoeding). Wat is ‘zog’? En wat in bruin bier maakt dat het goed is voor het zog?

Berber P., Amsterdam

Zog (het ~) is een beetje
een ouderwets woord voor de moedermelk. Het wordt bijna niet meer gebruikt,
behalve als werkwoord. Een kind dat aan de borst drinkt is aan het zogen.

 

Dat je voor een goede productie van moedermelk
bruin bier moet drinken is overigens onzin. De claim dat vitamine B in bier de
melkproductie zou stimuleren is onderzocht en niet waar gebleken. Bier bevat
bovendien alcohol, dat door de Gezondheidsraad tijdens de borstvoeding wordt
afgeraden.

Het is niet moeilijk om te zien waar dit bakerpraatje vandaan komt. Je hebt als vrouw tijdens de borstvoeding extra behoefte aan vitamines, behalve vitamine A. Bruin bier bevat biergist, een bron van vitamine B. Maar in gezonde voeding zijn ook tijdens de zwangerschap en direct daarna genoeg vitamines aanwezig. Wie helemaal zeker wil zijn, kan supplementen nemen, zolang daar geen grote hoeveelheden vitamine A in zitten.

Een andere claim is dat bruin bier phyto- (plantaardig) oestrogeen bevat. Dat zou goed zijn voor de hormoonhuishouding. Ook dat klopt niet. Ja, bier bevat een zeer kleine hoeveelheid phyto-oestrogeen, net als soja en bepaalde vruchten. Maar nee, het lichaam gebruikt deze plantaardige versie van oestrogeen niet voor de eigen hormoonhuishouding. Daarom kun je als man ook bier drinken zonder borsten te krijgen.

 

Veel bierbrouwers gebruikten de gezondheidsclaims rond hun product vroeger om meer bier te verkopen. In Frankrijk bestond rond de vorige eeuwwisseling zelfs een heuse campagne om vrouwen met zogende kinderen meer pils (licht en donker) te laten drinken. ‘Het bier is voedend’, zo luidde de slagzin naast een plaatje van een vrolijk drinkende jonge moeder met kind aan de borst.

 

Met tussen de 40 en 50 calorieën per 100 ml is dat qua energie in ieder geval een waarheid als een koe.