In welke kleur versier ik het beste?


Maar wat voor kleur t-shirt/trui moet je aan doen als je iemand wilt versieren tijdens het uitgaan? – Michel

Rood. dat wil zeggen, als je een vrouw bent. Psychologen van de universiteit van Rochester (VS) lieten mannelijke proefpersonen twee foto’s zien van dezelfde vrouw. Eentje gekleed in het blauw, de andere in het rood. Het was dezelfde foto, de kleuren werden met de computer toegevoegd. De mannen werd gevraagd aan welke vrouw ze tijdens een avondje uit meer geld zouden besteden. Het meeste geld ging naar de vrouw in het rood.

Psychologe Daniel Niesta met de testfoto's. Beeld: University of Rochester
Psychologe Daniel Niesta met de testfoto's. Beeld: University of Rochester

Mannen zijn dol op rood bij vrouwen. het is niet helemaal duidelijk of dat een aangeleerde voorkeur is, of dat er iets diepers speelt. Veel vrouwtjes bij primaten hebben opgezette rode billen als ze vruchtbaar zijn, dus wellicht zit er in het mannenbrein een dieper liggende voorkeur voor rood.

Voor mannen liggen de zaken iets complexer. Vrouwen hebben geen overduidelijke voorkeur, maar letten meer op de context. Met kleuren geven mannen vaak hun gemoedstoestand aan, blijkt uit onderzoek. Dus als iemand zich niet senang voelt, draagt hij snel grijs. Vrouwen pikken dat soort subtiele signalen op. In sommige onderzoeken wordt blauw genoemd als beste kleur voor mannen die op jacht zijn naar een vrouw. Het is een neutrale kleur die past bij allerlei gelegenheden. Het leidt vrouwen niet af terwijl ze een man uitchecken.

Kleurgebruik voor mannen is sowieso beperkt.
Kleurgebruik voor mannen is sowieso beperkt.

Misschien nog wel belangrijker dan de kleur van je hemd is de kleur van je gezicht. Vrouwen laten in onderzoeken een grote voorkeur zien voor (blanke) mannen met een gezonde blos op de wangen. Dat is een teken van gezondheid en dat trekt het andere geslacht aan. Maak dus voor een afspraakje vooral een frisse wandeling of sla jezelf een paar keer in het gezicht.

Rijd als je kunt bovendien met een mooie auto naar je afspraakje. Vrouwen vinden een man in een dure auto aantrekkelijker dan iemand in een roestige oude bak, zo ontdekten wetenschappers afgelopen jaar.

Beeld: © Olena Adamenko | Dreamstime.com