Hoe halen ze de cafeïne uit de koffie?


Hoe halen ze de cafeïne uit de koffie?

Dat doen ze door de ongeroosterde bonen te weken in een middel dat ethyl-acetaat heet. Deze vloeistof, die uit fruit wordt gehaald, lost de cafeïne uit de koffie op, maar laat de rest van de smaak intact. Dat cafeïne makkelijk op te lossen is, komt omdat het door de koffiestruik wordt gebruikt als middel om insecten af te schrikken en dus vooral in de schil van de koffieboon zit. Veel insecten houden niet van cafeïne en laten de struiken dus links liggen.

Mensen zijn juist dol op cafeïne omdat het als bijwerking heeft dat je er wakker van blijft. Gemiddeld nemen we per kopje 150 milligram van C8H10N402 (beter bekend als cafeïne) tot ons. Bij de meeste mensen leidt dat tot een verhoogde concentratie en het verdwijnen van vermoeidheidsverschijnselen. De gemiddelde mens metaboliseerd een kop koffie binnen vier uur, daarna is de kracht van de drank uitgewerkt. Dus als je echt wakker moet blijven, is een kopje koffie per drie uur aan te raden.

Onderzoekers denken dat koffie (beter: de cafeïne) het risico op de Ziekte van Parkison, bepaalde soorten diabetes en slokdarmkanker kan verminderen. Ook kan het pijn verminderen, reden waarom veel aspirines cafeïne bevatten. In de koffieboon vind je verder anti-oxidanten die menselijke cellen helpen tegen vrije radicalen. Minder gunstige bijwerkingen zijn hartkloppingen en brandend maagzuur.