Hoeveel sterren zie je vanaf aarde?


Zo zie je het hier nooit: sterrenhemel boven het Paranal observatorium in Chili. De laser wordt gebruikt voor waarnemingen. Foto: Yuri Beletsky/ESO.

Hoeveel sterren kun je met het blote oog vanaf aarde zien? – Ruud

De grote database met sterren voor amateur astronomen vermeldt 9600 verschillende sterren die ‘met het blote oog’ zichtbaar zijn. Daaronder zijn sterren die heel zwak schijnen of die half achter een andere verscholen zitten. Daarom is een betrouwbaardere schatting rond de 5000.

Een heleboel daarvan zul je ook nooit zien. De lichtverontreiniging in Nederland en België is zo ernstig dat je zelfs op de helderste avonden maar een handvol sterren zult herkennen. Andere sterren zul je waarschijnlijk nooit zien omdat ze alleen vanaf het zuidelijk halfrond zichtbaar zijn.

Daarmee zien we maar een fractie van het universum. Er zijn voor ons maar vier sterrenstelsels zichtbaar: ons eigen stelsel Melkweg en Andromeda vanaf het noordelijk halfrond en de twee Magelaanse wolken vanaf het zuidelijk halfrond. Van de 100 miljard sterrenstelsels is dat een droevige score.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter