Hoeveel muggen zijn er nodig om je dood te steken?


Hoeveel muggen moeten je tegelijk steken om je te doden?

Een mug is erg klein, dus die heeft zijn muggenbuikje snel vol met bloed. Bij de gemiddelde steek drinkt een mug maximaal 5 microliter bloed. Dat is heel weinig, een grote waterdruppel is ongeveer 50 microliter, dus 10 keer zoveel. Om 5 liter bloed op te zuigen zijn, ervan uitgaande dat alle muggen exact 5 microliter bloed drinken, 1 miljoen muggen nodig. Vrouwtjesmuggen wel te verstaan, de mannetjesmuggen drinken alleen plantensappen dus daar heb je geen last van.

Maar je bent al veel eerder dood. Ten eerste is een mens al dood al hij 40 procent (dat is 2 liter) bloed verloren is. Daar heb je dus maar 400.000 muggen voor nodig. Maar ten tweede zuigen muggen niet alleen bloed op, maar spuiten ze ook stoffen in je bloed om ervoor te zorgen dat het bloed niet stolt. De kleine hoeveelheid van die stof die één mug in je lichaam spuit is bij lange na niet genoeg om je ziek te krijgen. Maar je kunt je misschien voorstellen dat bij enkele duizenden muggen de hoeveelheid anti-bloedstollingsmiddelen giftig kan zijn.

Echter, als je pech hebt, kan één mug je al behoorlijk ziek maken, of zelfs dood krijgen. Muggen kunnen besmet zijn met virussen en parasieten die, wanneer ze in je bloed terecht komen, zich snel kunnen vermeerderen. Zo kunnen ziektes als gele koorts en malaria ontstaan, waar je wel degelijk dood aan kunt gaan, al is het meestal niet onmiddellijk. Maar in Nederland hoef je in de zomer niet bang te zijn voor je leven, alleen voor de jeuk.