Hoe ziet de mens er straks uit?


evolutie

Hoe ziet de mens eruit over 1 miljoen jaar? Zijn hier simulaties van bekend? – Willie

De beroemde bioloog Richard Dawkins heeft laatst in een interview gezegd dat deze vraag hem het vaakst wordt gesteld. Hij voegde er aan toe dat ‘iedere verstandige bioloog er goed aan doet om nooit antwoord te geven’. Gelukkig zijn we bij Faqt wat avontuurlijker ingesteld.

Mensen evolueren net als dieren. Sterker nog, de afgelopen 50.000 jaar is de menselijke ontwikkeling in een stroomversnelling terecht gekomen. Maar zelfs op de schaal van tweehonderd jaar (een milliseconde op de evolutionaire tijdschaal) zijn al ontwikkelingen te zien. Zo zijn vrouwen tegenwoordig langer vruchtbaar, hebben we nu een lagere bloeddruk en cholesterol dan een halve eeuw geleden en zijn we beter bestand tegen sommige ziektes.

Hoe gaat het verder? Dat hangt voor een groot gedeelte van toekomstige gebeurtenissen af. Als er bijvoorbeeld een atoomoorlog komt, zal de mensheid evolueren om beter tegen straling te kunnen. Krijgen we een langdurige ijstijd, dan zullen we beter bestand raken tegen de koude.

En als de aarde zulke zaken bespaard blijft? Paleontoloog Peter Ward (universiteit van Washington) is een van de weinigen die daar antwoord op durft te geven. In zijn boek Future Evolution beschrijft hij hoe mensen in de komende 10.000 jaar grotere ogen zullen ontwikkelen (belangrijk om succesvol te zijn in de kennis-economie) en een donkerdere huid zullen krijgen. Volgens Ward zullen er steeds minder varianten in de mensheid zijn. We worden allemaal koffie-met-melk-kleurig en we spreken steeds minder talen.

Het goede nieuws volgens Ward is dat de mensheid zal overleven. Doordat we steeds beter ziektes kunnen overwinnen en de natuur naar onze hand kunnen zetten, zullen we er over 500 miljoen jaar nog steeds zijn.

Sommige wetenschappers noemen de Amerikaanse baseball ster Barry Bonds een voorbeeld van gestuurde evolutie. Bonds zou met steroïden en training zijn lichaam zelf hebben gevormd tot een slag-machine. Foto: Jim Accordino.
Sommige wetenschappers noemen de Amerikaanse baseball ster Barry Bonds een voorbeeld van gestuurde evolutie. Bonds zou met steroïden en training zijn lichaam zelf hebben gevormd tot een slag-machine. Foto: Jim Accordino.

Er bestaat trouwens nog een opmerkelijke theorie over de menselijke evolutie. Door onze intelligentie en technologische ontwikkeling zouden we namelijk de eerste diersoort kunnen zijn die de eigen evolutie stuurt. Sommige wetenschappers denken dat we steeds meer ‘supermensen’ zullen worden door probiotica, vervanging van zieke lichaamsdelen en klonen. Daardoor zouden we langer en in betere gezondheid kunnen leven.

Uiteindelijk zou de mens zich ontwikkelen naar het ideaalbeeld van een slanke, gespierde, lange persoon met een hoog IQ. Bij sommige atleten zou je daar nu al tekenen van zien. Als deze ontwikkeling zich doorzet, dan zijn we over 1 miljoen jaar allemaal een soort Superman/vrouw. Hopelijk zonder de strakke maillot.