Hoe werkt spierpijn?


Bij het kijken naar schaatsen op TV viel het mij op dat er nogal verschil zit in de grootte van de benen van de schaatsers: de een heeft hele brede bovenbenen en de andere juist dunne. Ik vroeg me af of grote bovenbenen meer pijn doen tijdens een duurafstand dan dunne benen omdat brede bovenbenen meer spiermassa bevatten. Is dit zo, of werkt spierpijn heel anders? – Nina

Als je een lange afstand schaatst (of fiets, of rent) dan kun je inderdaad pijn in je benen krijgen, dit wordt wel verzuring genoemd. Verzuring is het resultaat van een chemisch proces dat optreedt in de spieren. Je spieren bestaan uit spiercellen die veel suiker opslaan (in de vorm van glycogeen, een keten van gekoppelde glucose-moleculen). Als je je spieren gebruikt, wordt glucose omgezet in de energie die nodig is om de spiervezels over elkaar heen te kunnen laten schuiven, waardoor je spier samentrekt. Voor dit chemische proces is zuurstof nodig, dat door het bloed wordt aangevoerd.

Foto: De beroemde bovenbenen van Rintje Ritsma, wikimedia commons

Echter, als de spier heel veel energie nodig heeft in een korte tijd, zoals bij een lange afstand schaatsen, dan is de hoeveelheid zuurstof die door het bloed wordt aangeleverd niet meer voldoende. Glucose wordt dan zonder zuurstof (anaëroob) omgezet in lactaat. Daarbij komt ook wel energie vrij, maar minder dan bij de omzetting met zuurstof (aëroob). Bij de vorming van lactaat uit glucose ontstaan ook andere afvalstoffen die ophopen in de spiercellen. Als die niet snel genoeg afgevoerd kunnen worden, raken de zenuwuiteinden geprikkeld en dat is de pijn die je voelt.

Schaatsers zijn beroemd om hun grote bovenbenen die inderdaad voornamelijk uit spieren bestaan. Maar het is maar de vraag of verzuring met twee keer zoveel spieren ook echt twee keer zoveel pijn doet, ik denk het zelf niet. Omdat die spieren meer energie bevatten en meer doorbloeding hebben, zal de verzuring later optreden waardoor de pijn in ieder geval later begint. Om zelf verzuring te voorkomen is er maar één methode: trainen.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter