Hoe werkt een medium?


Hoe kan het dat een medium feiten vertelt die waar zijn terwijl het medium dit niet kan weten? – Theo

Foto: © Schmetfad | Dreamstime.com
Dat ligt er een beetje aan hoe je in het leven staat, Theo. Als je gelooft in paranormale verschijnselen, dan kan het komen omdat het medium ‘signalen’ krijgt van een geest. Ben je sceptisch aangelegd dan weet je dat er allerlei trucs zijn om informatie uit mensen te halen zonder dat ze het door hebben.

Die laatste methode staat bekend als cold reading en er zijn boekenkasten vol over volgeschreven. Het is een methode waarbij je meestal door een spervuur aan opmerkingen probeert de waarheid te achterhalen. Dingen die je zegt die niet waar zijn, vergeten mensen. Maar als je ineens wél iets zegt dat klopt, zullen mensen zich verbazen over je paranormale gaves.

Dat klinkt makkelijk, maar om een goede cold reading te geven, heb je jaren oefening nodig. Er zijn mentalisten die erg goed zijn in deze methode – beter dan een knoeier als Char bijvoorbeeld – zonder dat ze beweren hulp te krijgen uit onzichtbare dimensies.

Zie het onderstaande filmpje van Ian Rowland, een fantastische Britse mentalist die strijdt tegen oplichterij door mediums. Ik heb hem zelf twee jaar geleden zien optreden en heb een reading van hem gekregen. Hij wist me de voornaam van mijn vader en mijn geboortejaar te vertellen, zaken die hij niet kon weten. Rowland geeft zelf toe zo paranormaal te zijn als een theepot.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter