Hoe werkt doodgaan?


Je gaat dood doordat je niet ademt, maar hoe doe je dat, stoppen met ademhalen? Of beter: hoe komt het dat je hart dan niet meer klopt? – Ap

Foto: © Lisa F. Young | Dreamstime.com.

Het makkelijke antwoord is dat het stoppen van je hart en je ademhaling gebeurt omdat je hersenen deze processen niet meer aansturen. Je hersens gaan dood en de rest van het lichaam volgt.

Het moeilijke antwoord is dat stoppen met ademen zowel een oorzaak als een symptoom van dood kan zijn. Net als het niet meer kloppen van je hart. Je vraag rakelt een groot probleem op: wanneer is iemand precies dood? Het meest makkelijke antwoord is als iemand niet meer leeft. Maar dat levert een nieuw vraagstuk op, wat is leven precies? Wetenschappers zijn hier nog lang niet uit.

De meeste doktoren vinden dat de dood intreedt als de hersens van een persoon geen elektrische activiteit meer vertonen. Maar zelfs dan kan het lichaam nog gewoon blijven leven met hulp van machines. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen, die ondanks hun hersendood nog een foetus kunnen laten groeien.

In Nederland wordt hersendood gebruikt als moment dat iemand ‘echt’ dood is. Om dat moment vast te stellen, moet een arts het hersendoodprotocol doorlopen, waarna iemand al dan niet dood wordt verklaard. Vanaf dat moment mogen bijvoorbeeld organen worden verwijderd voor transplantatie.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter