Hoe werken stardates?


Ik zag gisteren een dvd van Star Trek. Daarin wordt steeds gesproken over star dates. Zijn die echt? Ze lijken niet op data. – Michiel

Star Trek is bedacht door de Amerikaanse scenarist Gene Roddenberry. Voor de oorspronkelijke serie Star Trek (1966-1969) maakte hij tijdrekening bestaande uit vier cijfers voor een punt en één erna. Veel mensen hebben geprobeerd daar een systeem in te ontdekken, maar tevergeefs, Roddenberry deed waarschijnlijk maar wat.

Toen in de jaren negentig Star Trek: The Next Generation op televisie kwam, pakten de scenarioschrijver de data grondiger aan. Er kwam een vijf-cijferig nummer, een punt en daarna twee cijfers. Om te zorgen dat de data klopten werd er zelfs een keeper of the star dates aangesteld.

Dan de hamvraag: zit er een systeem in? Volgens veel verhalen is het jaar 2323 het jaar nul van de star dates. In dat jaar zou de Enterprise zijn gebouwd. Alleen zijn de star dates later in de serie lager dan in de eerste afleveringen. Anderen beweren dat in de sterredatum het seizoen van Star Trek en het nummer van de aflevering zitten.

Deze theorieën gaan voorbij aan de vraag of een sterredatum überhaupt zou kunnen bestaan. Tijd heeft in de ruimte een heel andere betekenis, zeker als je sneller dan het licht reist, zoals de Enterprise doet. Roddenberry zelf heeft gezegd dat de stardate ‘niet alleen de tijd aangeeft, maar ook de plaats van de Enterprise in het heelal en de snelheid waarmee wordt gereisd’.

Dat geeft scenarioschrijvers de mogelijkheid om maar wat aan te klooien als het op star dates aankomt.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter