Hoe werken kernbommen? Wat is de krachtigste?


Hoe werken kernbommen en wat is de krachtigste bom die we kunnen maken en/of gemaakt is? – Nick

Maak maar een boodschappenlijstje, je hebt ongeveer 25 kilo verrijkt uranium of 8 kilo plutonium nodig om een eenvoudige kernbom te maken, aldus het International Atomic Energy Agency.

Voor een ontploffing van een dergelijke bom moet je een reactie van een atoomkern met een isotoop van verrijkt uranium opwekken. Dat doe je door een ontploffing te laten plaats vinden in de buurt van het uranium, dus aan je boodschappenlijstje kun je ook springstof toevoegen.

Door de ontploffing wordt het uranium in elkaar gedrukt tot een grote dichtheid. Zo ontstaat een kettingreactie waarbij je uranium of plutoniumatomen splijt in kleinere delen. Deze botsen tegen andere atomen en splijten die weer. Daarbij komt een grote hoeveelheid energie vrij.

Het uitdrukken van de explosieve kracht van een kernwapen gebeurt in het algemeen in kiloton (kt) TNT-equivalent. TNT is een chemische springstof, de afkorting staat voor trinitrotolueen. Bij de bommen op Hiroshima (uraniumbom) en Nagasaki (plutoniumbom) kwam de explosie-energie overeen met 13 respectievelijk 22 kiloton TNT. Daarbij vond de splijting van ongeveer 1 kg splijtstof in een miljoenste seconde plaats.

Kinderspel in vergelijking met bommen die gebruik maken van kernfusie. Kernfusie is het proces waarbij twee lichte waterstofisotopen samensmelten en een nieuw atoom vormen. Ook daarbij komt veel energie vrij. Waterstofbommen werken op basis van kernfusie.

In 1961 explodeerde op Nova Zembla de grootste kernbom ooit, de Russische Tsar Bomba. Het ging hierbij om een fusiebom, die ruim 3500 keer zo sterk was dan de bom op Hiroshima.

In de ochtend van 30 oktober 1961 vertrok een Tupolev Tu-95 met de bom aan boord. Een Tupolev Tu-16 zou meevliegen om de explosie waar te nemen en op foto’s en film vast te leggen. De Tu-95 liet de bom van een hoogte van ruim 10 kilometer vallen. De bom hing aan een grote parachute om de bemanning van de bommenwerper en het volgtoestel de kans te geven weg te vliegen. Om 11:32 plaatselijke tijd volgde de explosie op een hoogte van 3 kilometer. De explosie was tot in Finland zichtbaar, de drukgolf veroorzaakte zelfs daar glasschade. De wolk van stof en waterstof, de zogeheten paddenstoelwolk, die na de explosie opsteeg bereikte een hoogte van 64 kilometer.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter