Hoe weet je dat iemand je aankijkt?


Hoe kan het dat je op relatief grote afstand kunt zien of iemand je aankijkt? –Hans

Iedereen kent het gevoel dat je aangestaard wordt. Je zit in de trein en voelt de priemende ogen van iemand die een paar stoelen verder zit. Of je bestelt een drankje in de kroeg, en vanuit je ogenhoeken zie je dat iemand je aankijkt. Een heel bijzondere gave, als je erbij stil staat. Want waarom voel je dat iemand naar jou kijkt, en niet naar de persoon naast je?

Omdat we zo goed zijn in het kijken naar de ogen van anderen, kunnen we ook zien dat ze scheel kijken. Foto: © Piotr Marcinski | Dreamstime.com.

Sommige mensen denken dat het iets te maken heeft met paranormale vermogens, zesde zintuigen of narcistische inbeelding (gezien willen worden). Maar volgens wetenschappers heeft dit fijngevoelige vermogen zijn wortels in de hersenen. In het brein bevinden zich bepaalde cellen die vuren als iemand je aanstaart. Kijkt iemand vlak langs je heen dan vuren er weer andere cellen.

Belangrijk hierbij is het contrast tussen wit en donker, ofwel tussen het oogwit (de sclera) en de pupil. De cellen in het brein die als taak hebben te signaleren of iemand je aankijkt, houden nauwgezet in de gaten waar de pupil zich bevindt ten opzichte van het oogwit. Bevindt het donker zich in het centrum van het wit dan vuren deze cellen: Let op, je wordt aangekeken. Als het donker zich net niet in het centrum bevindt, dan houden deze specifieke cellen zich gedeisd, en kijkt iemand dus vlak langs je heen. Je krijgt dan niet het signaal dat iemand oogcontact zoekt. Dit neurale visuele systeem is zo gevoelig dat het reageert op millimeters, en ook werkt als iemand aan de andere kant van de kamer staat.

In tegenstelling tot mensen is de oogbol van veel roofdieren een stuk minder wit. Met een reden uiteraard. Het helpt de beesten een handje als ze een prooi willen vangen. De prooi zou het anders veel te snel door hebben dat hij in het vizier wordt gehouden. Volgens biologen heeft de oogbol van de homo sapiens zich wit geëvolueerd, omdat communicatieve vaardigheden belangrijker zijn voor onze overleving dan achter prooien aanjagen. En communiceren gaat nou eenmaal beter met een heldere duidelijke blik. Want of het nou gaat om intimiteit, agressie, onzekerheid, verwarring of opwinding. Aan iemand zijn ogen kun je van alles aflezen.

Bron: Psychology Today