Hoe wassen criminelen hun geld wit?


euro's

Hoe was je als crimineel geld eigenlijk wit?

Het witwassen van geld is een vaardigheid die iedere grote crimineel moet bezitten. Anders zit je na verloop van tijd met grote hoeveelheden cash, waar je geen kant mee op kunt zonder de belastingdiensten te alarmeren. Probeer maar eens met baar geld een pandje te kopen, de Fiod staat al een uur later op de stoep.

De gewezen Britse bankovervaller Dave Courtney beschrijft in zijn autobiografie hoe hij op de top van zijn criminele carrière stinkend rijk was, maar steeds vaker te maken kreeg met het probleem dat hij zijn geld niet kon uitgeven.

Daarom koopt hij een verwaarloosde pub. Die draait onder het nieuwe management steeds fantastische avonden; volgens de boeken worden duizenden liters bier worden verkocht.

Het is een truc van de Londenaar. Er komen wel gasten in zijn café, maar het meeste geld dat in de kassa terecht komt, is van hemzelf en pikzwart, afkomstig van bankovervallen. Door de route via de pub zijn het ineens officiële inkomsten voor Courtney en dus wit geld. Kortom, koop een cafeetje waar – in ieder geval op papier de pils rijkelijk stroomt.