Hoe ver kan een mens eigenlijk kijken?


Hoe ver kan een mens eigenlijk kijken, hoever reikt het menselijk oog? – Charlotte

Je kunt verder kijken dan je denkt. Op 5000 lichtjaren van aarde staan sterren die je nog goed met het blote oog kunt zien. Het licht van deze sterren is duizenden jaren onderweg geweest van de bron naar jouw oog. Maar dan, na een reis van vijf triljoen kilometer, valt een foton door je lens op je netvlies. Zo zie je op een heldere avond ineens een lichtpuntje aan de donkere hemel.

F002/6569

Niet slecht voor een mens.

Het menselijk oog kan verbazingwekkend veel zien. In een vliegtuig op tien kilometer hoogte kun je wegen en gebouwen onderscheiden. We zien de kraters op de maan.

Ook kleine objecten zijn voor ons geen probleem. Het menselijk oog kan objecten tot een tiende van een millimeter waarnemen, mits het een donker object op een witte achtergrond is, zoals een puntje op papier. In vergelijking met een camera heeft een menselijk oog een ‘resolutie’ van enkele miljoenen megapixels. De kleinste details kunnen ons nog opvallen.

Ons gezichtsveld wordt alleen beperkt door onze omgeving. Dat komt omdat onze planeet rond is. Daardoor kun je – behalve de wolken en de sterren – meestal niets zien dat verder is dan een kilometer of vijf, de afstand tot de horizon.