Hoe typen Chinezen?


Als ik me niet vergis, heeft het Chinese alfabet zo’n 2600 tekens. Hoe kunnen de Chinezen dan typen? – Sean

Het is nog erger dan je denkt: er bestaan meer dan 47.000 karakters in het Chinese schrift. Ongeveer 4000 daarvan worden vaak gebruikt. Voor het typen (en internetten) is dat inderdaad lastig. Er zijn twee oplossingen.

Je kunt een gewoon toetsenbord gebruiken. Je tikt daarin woorden in het pinyin, de klank van de Chinese uitspraak in westerse letters. Je krijgt dan een pop-up schermpje met daarin alle mogelijke karakters die aan die uitspraak voldoen. Daaruit kies je het juiste karakter en je gaat verder met de volgende klank.

Een veelgebruikt toetsenbord voor karakterschrift.

Je kunt ook toetsenborden krijgen met de 72 veel voorkomende karakters. Iedere toets staat voor drie verschillende karakters, die je door de alt- en control-toets selecteert. Zoek je een karakter dat niet op je toetsenbord zit, dan voeg je die in via een pull-down menu met de rest van de Chinese karakters.

SMS’en is een ander verhaal. De meeste Chinese jongeren doen dat door rechtstreeks in pinyin te schrijven. Dat kan tot spraakverwarring leiden, aangezien je dan niet de toon kunt zien die een karakter heeft. Dat kan in het Mandarijn of Cantonees het verschil betekenen tussen een belediging of een compliment. In Mandarijn betekent hetzelfde woord (bing) bijvoorbeeld ’taart’ en ‘misselijk’, als je tenminste de tonen niet kunt zien of horen.

Met dank aan Alexandra Wong.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter