Hoe nemen ze in het buitenland de telefoon op?


Foto: Jmak.

In Amerikaanse films zie ik mensen de telefoon opnemen met weinig meer dan ‘Hello’. Zijn Nederlanders de enigen die ‘met…’ en dan hun naam zeggen wanneer ze de telefoon opnemen?

We zijn niet de enigen. Ook de Duitsers noemen vaak hun naam. Sterker nog, ze gebruiken in toenemende mate het woord ‘mit’ in combinatie met hun voornaam. Je krijgt dan ‘Hallo, mit Monica’. Nederlandse invloed? Dat zou een antropoloog eens moeten uitzoeken. Duitsers van een oudere generatie zeggen ook wel het woord ‘bei’ als in ‘bei Merkel’ als ze thuis de telefoon beantwoorden.

Onze medebewoners in noordelijk Europa als Denen, Finnen en Zweden gebruiken ook in veel gevallen voor- en achternaam als ze opnemen. Amerikanen reageren inderdaad vaak eenvoudig met ‘hello’ als ze thuis zijn, maar noemen in het zakelijk verkeer vaak hun achternaam.

Veel culturen zijn nogal achterdochtig als het om de telefoon opnemen gaat. Zeker als je niet kunt zien wie belt. Is de beller wel van de juiste kaste/geslacht/ethnische achtergrond om zo maar tegen mij te mogen spreken? De meldplicht aan de telefoon is in grote delen van Azië daarom bij degene die belt. Onhandig, maar cultureel makkelijker.

Hoe de wereld de telefoon opneemt

Japan Moshi-moshi / Hai!
Latijns Amerika Diga(me)! / Oigo / Bueno!
Italië Pronto!
Rusland Da?
Hong Kong / Canton Wei?
Frankrijk / Turkije Allo
India Hello?
Iran /Afghanistan Balay
Vietnam Xin chào!