Hoe moet ik een pil innemen?


Ik slik af en toe een slaapmiddel, en ik merkt dat het sneller werkt als ik het in mijn mond laat en over mijn gehemelte strijk met mijn tong. Wordt het sneller opgenomen in de bloedbaan omdat daar de bloedvaten dichter aan de oppervlakte liggen? Wat werkt het snelste? – Jan

De snelste manier om medicijnen in te nemen is via een injectie. Niets is efficiƫnter dan een middel direct in de bloedbaan brengen. Ook inhaleren is een vlugge manier om stoffen in je systeem te krijgen, zoals iedere stoner je kan vertellen.

Voor de rest van methodes geldt: het ligt er aan welk medicijn/middel je neemt en welke bedoeling je er mee hebt. Als je een pil onder je tong laat smelten (sublinguale absorptie) gaan de werkzame stoffen inderdaad via het slijmvlies onder je tong direct naar je bloedbaan. Al na een halve minuut kun je het effect voelen. Een zetpil gebruikt hetzelfde principe, alleen met een ander slijmvlies. Pillen die je inneemt, gaan eerst via het spijsverteringskanaal om pas via je lever in je bloed terecht te komen. Dat duurt veel langer; soms wel een uur.

Slikken of prikken?
Slikken of prikken?

Een dokter die je een bepaald type geneesmiddel voorschrijft, doet dat met een bedoeling. Als je lichaam vooral snel een hoge dosis van een bepaald middel moet opnemen, dan wordt een zetpil of een smeltpil voor in de mond voorgeschreven. Moet een pil geleidelijker worden opgenomen, dan is een orale pil veel beter, al dan niet in combinatie met eten en drinken.

Als je een slaappil neemt, doe je er verstandig aan om de bijsluiter goed te lezen. Als daarin staat dat je hem het beste kan innemen en doorslikken met water, dan is dat verstandig. In je mond de pil uit elkaar laten vallen kan in bepaalde gevallen slecht zijn voor je tanden en slijmvliezen of zorgen dat je te snel de werkzame stoffen in je bloed krijgt. Dat kan bijwerkingen veroorzaken.