Hoe maken ze DEET?


Aangezien muggen mijn bloed erg lekker vinden, smeer ik mij geregeld in met DEET. Er zijn verschillende sterktes en het spul voelt erg branderig aan op mijn huid. Ik vroeg me af waarvan het gemaakt is en hoe men erachter is gekomen. Noortje Kalb

Hou je vast, het actieve ingrediënt in DEET heet N,N-Diethyl-meta-toluamide. Deze chemische verbinding wordt ondermeer gemaakt uit ammoniak en ethanol. De uitvinding van deze stof dateert al uit de Tweede Wereldoorlog, toen het Amerikaanse leger een middel zocht tegen malariamuggen. DEET werd toen ontwikkeld aan de hand van tests.

Sommige mensen worden vaker geprikt. Foto: James Jordan
Sommige mensen worden vaker geprikt. Foto: James Jordan
DEET heeft een aantal opmerkelijke eigenschappen. Ten eerste vinden insecten het letterlijk afstotelijk. Ze ruiken de stof en zijn daar zo van onder de indruk dat ze niet in de buurt van huid willen komen die ermee is ingesmeerd.

Ten tweede is DEET een oplosmiddel. Vooral plastic, rayon en andere kunstvezels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Probeer het ook niet op gelakte nagels.

Een derde effect van DEET zou een slechtere gezondheid zijn. Hierover doen nogal wilde verhalen de ronde op internet en in Aziatische jeugdherbergen. DEET is uitgebreid getest en er zijn nooit zware gezondheidsrisico’s gevonden. In de VS gebruikt een derde van de bevolking geregeld DEET, zonder dat er bij die groep sprake is van ernstige gezondheidsklachten.

Dat wil niet zeggen dat het spul helemaal onschuldig is. Het kan irritaties veroorzaken en branden op de huid. Bovendien moet je DEET niet op beschadigde huid smeren. Heb je geen bescherming tegen muggen meer nodig, was het dan van je huid. Volgens bepaalde onderzoeken zou DEET in bepaalde gevallen ook slapeloosheid en stemmingswisselingen kunnen veroorzaken, maar daarvoor moet je het jarenlang dag in, dag uit gebruiken.

Als je naar landen gaat waar insecten gevaarlijke ziektes als malaria kunnen overbrengen, is het gebruik van DEET vele malen minder gevaarlijk dan het niet gebruiken. Neem altijd DEET met een concentratie boven de dertig procent, maar niet zo hoog dat je er huidklachten van krijgt.