Hoe komt het dat je stottert?


Hoe komt het dat je stottert? – Resh

Een toepasselijke vraag in de week dat een bejubelde film over stotteren in première gaat. Als je mensen onderzoekt die stotteren, dan kom je er al snel achter dat er lichamelijk niets met ze aan de hand is. Zelfs de grootste stotteraar heeft normale stembanden, een normale mond en normale longen. Waar het wel misgaat, is een beetje een raadsel.

Colin Firth als de stotterende koning George VI. De film is genomineerd voor 12 Oscars.

Stotteren lijkt vooral een mentale kwestie. Mensen die stotteren hebben vaak ook last van stress, een laag zelfbeeld en psychische spanning. Zijn die kwalen echter de kip of het ei? Stotteren mensen omdat ze een laag zelfbeeld hebben, of krijgen ze een laag zelfbeeld omdat ze stotteren?

Op die vraag heeft de wetenschap nog steeds geen bevredigend antwoord. Er zijn aanwijzingen dat er een genetische aanleg voor stotteren bestaat, maar slechts 9 procent van de stotteraars heeft die genen. Ander onderzoek toont aan dat de hersens van stotteraars tijdens spreken anders werken dan van niet stotterende mensen. Ook zouden stotteraars vaker last hebben van motorische stoornissen, als tics en spasmen.

Er is nog veel meer onderzoek nodig voor we precies weten waardoor stotteren ontstaat. Een ding is zeker, stotteren is zeker geen teken van domheid. De gemiddelde stotteraar is net zo intelligent als een mens zonder spraakproblemen. Sommige zeer beroemde mensen, zelfs acteurs, stotterden.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter