Hoe komen we terug van Mars?


Wie naar Mars gaat en terug wil, zal genoeg brandstof moeten meenemen om uit de zwaartekracht van de rode planeet te ontsnappen én de terugreis te maken. Dat betekent dat je met nogal volle tanks aan je reis moet beginnen. Er zijn zelfs twijfels of dat met onze huidige technologie überhaupt mogelijk is.

Marsbasis
Zo ziet Nasa een Marsbasis. Maar wanneer dit werkelijkheid wordt?

Vandaar dat twee hoogleraren een tijdje terug het idee opperden voor een enkele reis naar Mars. Door vooral alleenstaande oudere wetenschappers te sturen, zouden we twee vliegen in één klap slaan. We kunnen sneller richting Mars omdat we ons over de terugreis geen zorgen hoeven te maken en we nemen het risico weg dat er iets op de terugreis gebeurt.

Er zijn ook verschillende andere, minder drastische maatregelen bedacht om de terugreis mogelijk te maken. De meest aansprekende is In Situ Resource Utilization, oftewel het zoeken naar energiebronnen op Mars zelf. Ook de atmosfeer van de planeet bevat stoffen die we kunnen gebruiken om brandstof te maken voor de terugkeer.

De meest realistische optie – president Obama is een voorstander – lijkt het bouwen van een ruimtestation dat rondjes rond Mars cirkelt. Astronauten zouden van het ISS of een ander ruimtestation bij aarde naar dit ruimtestation bij Mars vliegen om de planeet te bestuderen. Pendelvoertuigen zouden brandstof en voedsel brengen. Is er genoeg brandstof voor een retourtripje naar het oppervlak, dan zouden enkele astronauten in een kleine capsule aan de afdaling beginnen. Na afloop keren ze ook met die capsule terug naar het ruimtestation. Een dergelijk ruimtestation bij Mars zou in 2035 klaar kunnen zijn als we binnenkort beginnen.