Hoe komen landen aan hun vlag?


Hoe komen landen aan hun vlag? – Meriem

Zoveel landen, zoveel verhalen over hoe ze aan hun vlag komen. De oudste vlaggen zijn vaak het meest eenvoudig, soms bestaan ze maar uit één of twee kleuren. In andere gevallen naaiden soldaten lappen aan elkaar om hun gebied letterlijk kleur te geven. Modernere vlaggen, zoals die van landen die in de twintigste eeuw onafhankelijk werden, zijn ingewikkelder. In de vlag van Mozambique zit zelfs een Kalashnikov machinegeweer verwerkt.

Laten we een voorbeeld nemen van een oudere vlag, Oostenrijk. Volgens de legende is het rood wit rood van dat land afkomstig van een dappere soldaat, die met twee kogelgaten in zijn lichaam heldendaden verrichtte. Het dubbele rood van zijn bloed en het wit van zijn uniform inspireerde tot de vlag.

De Nederlandse vlag dan, die bestaat officieel uit de kleuren ‘helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw’. Het is de oudste driekleurige vlag ter wereld. Volgens de meest gehoorde verklaringen staan die kleuren respectievelijk voor het volk, de kerk en de adel.

Nieuwere vlaggen zijn vaak ontworpen, waarbij soms werd in een aantal gevallen teruggegrepen op oude symbolen. De Verenigde Staten danken hun rood-witte strepen aan Richard Amerike, een rijke zakenman uit Wales die verschillende expedities naar de nieuwe wereld financierde. In zijn familiewapen zaten rood-witte strepen opgenomen. De sterren stellen de staten voor.

Misschien wel de mooiste vlag ter wereld is van Brazilië. Het groen en geel is geleend van het familiewapen van Maria van Habsburg, een tijd lang de heerser over koloniaal Brazilië. Toen het land onafhankelijk werd in 1882 werd een nieuwe vlag ontworpen die positivisme moest uitstralen. Er werd gekozen voor een wereldbol met daarop de spreuk van de nieuwe republiek: Ordem e Progresso (orde en vooruitgang).

Advertentie
Maak een eigen unieke vlaggenlijn (eigen tekst en foto) om een geboorte te vieren!

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter