Hoe kan het dat ik dromen soms verwar met de werkelijkheid?


Ik heb vaak dat ik dromen niet kan onderscheiden van de werkelijkheid. Ook ben ik me bewust dat ik droom, en kan ik mijn dromen sturen. Hoe kan dit en wat kan ik eraan doen om dit te vermijden? – P

Sommige mensen kunnen zich zelden een droom herinneren, terwijl anderen aan de ontbijttafel hun nachtelijke avonturen in detail kunnen navertellen. Deze laatste mensen dromen – net als jij – zo helder en realistisch dat ze soms niet meer weten wat echt en wat nep is. Ook kunnen ze al dromende opeens tot het besef komen dat ze dromen.

In de wetenschap noemen ze dit lucide dromen. In vergelijking met een gewone droom lijkt de lucide droom veel meer op de echte werkelijkheid. Beelden zijn concreet, geluiden realistisch, en kleuren helder. Je droomt bijvoorbeeld dat iemand je vertelt dat je oude klasgenoot is gescheiden. ’s Ochtends word je vertwijfeld wakker: heb ik dat nou gedroomd, of heeft mijn vriendin me dat gisteren verteld? Het besef dat het slechts een droom is, komt vaak pas als het verhaal wel een heel merkwaardig wending krijgt. Als je opeens kunt vliegen, zoent met Jan Peter Balkenende, of in een avontuurlijke actiefilm bent beland.

Koordansen boven een ravijn, met een filmster zoenen, of door een schilderij naar een andere wereld stappen: in een lucide droom is alles mogelijk.

Dat je je dromen kunt sturen is ook een typisch kenmerk van de lucide droom. De meeste lucide dromers ervaren dit echter niet als vervelend, maar juist als spannend. Je kunt immers een realistisch voelend tweede leven leiden, waarin je deels zelf bepaalt wat er gebeurt. Alles is mogelijk! Probeer in het vervolg je droom gewoon een positieve wending te geven, of experimenteer met iets wat je nooit eerder hebt gedurfd. Mensen die hier een hobby van maken, worden oneironauten (droomreizigers) genoemd, en zijn verslaafd aan slapen. De gedroomde realiteit is immers vaak beter dan de echte realiteit.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat lucide dromers niet alleen richting kunnen geven aan hun droom, maar ook in het dagelijks leven het gevoel hebben dat ze situaties onder controle hebben, wat goed is voor het zelfvertrouwen. En uit ander onderzoek blijkt dat mensen die zich hun dromen helder voor de geest kunnen halen, creatiever en fantasierijker zijn dan de gemiddelde mens, en een beter geheugen hebben voor beelden en ruimtelijke structuren.

Ik zou je dromen dus maar proberen te koesteren, want het heeft weinig nut er tegen te vechten. Wordt het door elkaar halen van droom en realiteit wel heel vervelend: je droomt dat je ontslagen bent, en gaat niet meer naar je werk; of je droomt dat je geliefde is vreemdgegaan, en doet uit wraakt hetzelfde? Houd dan een droomdagboek bij. Zodra je wakker wordt schrijf je op wat je hebt gedroomd, en over wie je hebt gedroomd. Zo krijg je na een tijdje een mooi overzicht over wat zich in je droomleven en in je echte leven afspeelt. Op den duur zul je je steeds bewuster worden van het verschil tussen dromen en wakker zijn.

Foto: h. koppdelaney, Flickr