Hoe kan een paard rechtop slapen?


Soms zie ik paarden doodstil staan in de wei. Ik zie ze eigenlijk haast nooit liggen. Slapen ze misschien rechtop? En zo ja, hoe doen ze dat zonder om te vallen? – Michelle K.

Paarden zijn oorspronkelijke dieren van het open veld (sommige soorten zijn dat nog steeds). Zonder hol of boom om in te klimmen, was het handig voor het dier om zich te ontwikkelen tot een snelle renner met een groot wakend oog (de grootste onder landzoogdieren). Een paard kan staand slapen en doet dit uit veiligheidsoverwegingen. Paarden slapen wel eens liggend, maar niet lang; op den duur levert het gevaarlijke druk op de organen

Een handigheidje in de gewrichten van paarden zorgt dat ze moeiteloos langdurig kunnen stilstaan en zelfs slapen. Ze doen hun ellebogen en knieën gewoon op slot. Pezen zorgen dat hun spieren zich kunnen ontspannen terwijl ze rechtop staan. Dit heet het passieve sta-apparaat. Paarden staan ook wel eens wisselend op het ene achterbeen en dan weer op het andere. Ze kunnen één knie op slot zetten om de andere te ontlasten. Dit kunnen ze doen, zoals dierenarts Marco van Schie op Frieschepaardmn.nl uitlegt, omdat hun knieschijf niet een, zoals bij mensen, maar drie kniebanden heeft.
“Paarden hebben twee knobbels op de knie, een kleine aan de buitenzijde en een grote aan de binnenzijde van de knie. Met behulp van spieren in het achterbeen (M. quadriceps femoris) kunnen de binnenste en middelste knieband om de binnenste knobbel op de knie worden geschoven.” Hierdoor kost het staan weinig energie.

Beeld: Ndomer

Follow Faqtman on Twitter