Hoe kan een gekko over het plafond lopen?


Hoe kan een gekko over het plafond lopen? – Marianne

De diertjes blijven letterlijk met hun poten aan het plafond (en muren) plakken. Dit is te danken aan de bijzondere structuur van hun zolen. In hun vingers zitten allemaal uit groeven en kleine haartjes, zogenoemde setae (=borstels) die het contactoppervlak zodanig vergroten dat ze meer grip hebben. De aantrekkingskracht (of afstoting) van moleculen is vernoemd naar de negentiende eeuwse natuurkundige Johannes Diederik van der Waals.

Nieuw onderzoek wijst er nu op dat vochtigheid verder bijdraagt aan de ‘plakkerigheid’ van gekkovoeten. In zijn laboratorium Lewis and Clark College en de universiteit van Washington zette Autumn Keller een “robogekko” aan het werk.

Gekko’s vervellen en vervangen daarbij hun oude zolen voor nieuwe. Autumn plakte de oude zolen op een robotvoet om de werking van de setae onder verschillende omstandigheden te testen. Water bleek het plakkend vermogen te verbeteren. Maar niet vanwege aanzuigende werking van “waterbruggen” tussen oppervlak en voet. Setae bestaan uit keratine, een stof die door water wordt versoepeld. Juist dit effect helpt de gekko ook in vochtige omstandigheden op zijn kop over het plafond te lopen.

Beeld: Bjørn Christian Tørrissen

Follow Faqtman on Twitter