Hoe hoog is een berg?


De Vaalserberg wordt in hoogte opgegeven in meters boven NAP. Geldt dit nu ook voor de Mont Blanc en voor bv de Mount Everest? Is NAP de standaardmaat die in de hele wereld gebruikt wordt of is er een andere standaard? – Onno

Niet om het een of ander Onno, maar waarom zou de hele wereld het Amsterdamse peil gebruiken? Zie je Fransen of Amerikanen al de maatstaf van zo’n klein en onbetekenend landje invoeren? NAP is een Nederlandse uitvinding, die overigens bijna gelijk is aan het zeeniveau.

Je vraag stelt wel iets belangrijks aan de kaak: hoe meten we bergen? Het meest eenvoudige antwoord is dat zeeniveau de maatstaf is. Je begint te meten op het wateroppervlak en houdt op als je de top van een berg hebt bereikt.

Maar zo eenvoudig is het niet. Wat is zeeniveau; wat is de top? Daarover lopen de meningen uiteen. Laten we bij zeeniveau beginnen. Dat wordt vastgesteld door een gespecialiseerd internationaal bureau. Die hebben een moeilijke taak, aangezien de zee golven kent en eb en vloed. Daaruit moet dus een langjarig gemiddelde worden berekend.

Zelfs als je daar al accuraat in slaagt, dan blijft het probleem dat de aarde verschillen in zwaartekracht kent, die het zeeniveau beïnvloeden. De Stille Oceaan is bijvoorbeeld 20 centimeter hoger dan de Atlantische. welk zeeniveau bedoel je dus?

Hoe hoog is de Mont Blanc. Foto: Zulu.

Dan de top van een berg. Is dat het bovenste toefje sneeuw? Of de eerste rots? Is een losse steen ook goed, of moet het vaste bodem zijn? Als iemand daar een huis bouwt, is het dak dan de top?

Vragen waarover geologen uren kunnen steggelen. Dat doen ze dan ook geregeld, zoals over de hoogte van de door jou genoemde Mont Blanc. Die was tot 2002 een algemeen aanvaardde 4807 meter hoog. Tot een stel wetenschappers met GPS ging meten en op 4810,40 meter kwam.

Recentelijk is een dergelijke ruzie ook ontstaan over Mount Everest. De Nepalese regering wil de berg daarom nameten. Ze nemen als maatstaf het waterpeil van de Indische Oceaan bij Calcutta. Voor de Chinezen is dat een klap in het gezicht, die willen een eigen kustwater kiezen.

Kortom: hoe hoog is een berg is een vraag die bijna net zo moeilijk te beantwoord is als ‘hoe diep is de zee’. Maar dat betekent niet dat we het niet moeten proberen.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter