Hoe heet kan een magnetron worden?


Hoe heet kan een magentron worden? – Rico

Voor de student, workaholic en de niet getalenteerde huisvrouw is er de magnetron. Plaats een partij aardappelen, een gehaktbal of zelfs een complete kant-en-klaarmaaltijd in deze onmisbare kookhulp en je eten staat in mum van tijd op tafel.

Foto: Rubbermaid Products

Dat alles krijgt het ding voor elkaar door een elektromagnetische straling van zo’n 2,5 gigaherz op je voedsel los te laten. Daardoor gaan de watermoleculen, die het meest vatbaar voor die microgolven zijn, meedraaien met het magnetisch veld van de magnetron (het vacuümbuisje in de oven dat de straling opwekt). De moleculen stoten daarmee hun buurmoleculen aan die daardoor ook beginnen te bewegen. Dat geeft een kettingreactie van botsende en snel bewegende moleculen. En dát is wat je maaltijd steeds verder opwarmt.

Maar wat voor temperatuur kan een magnetron nu maximaal halen? Een thermometer in de magnetron leggen geeft geen duidelijkheid: het kwik loop van de schaal af, waarna het hele geval in stukken breekt. Het beste kunnen we onzelf de vraag stellen: waar komt die hitte vandaan?

Die hitte blijkt, in tegenstelling tot een heteluchtoven, niet afkomstig van het apparaat zelf. De moleculen in het eten krijgen hun energie om te bewegen direct van de straling. Oftewel: de hitte komt van binnenuit. Bij een maaltijd betekent dat dat de temperatuur zelden boven de 100 graden Celsius uitkomt: het kookpunt van water.

Wel even wat anders zijn de temperaturen die in de keramiekindustrie met magnetrons worden bereikt: enkele duizenden graden Celsius. Het betreft hier dan wel aardig uit de kluiten gewassen magnetrons.

De meeste hitte met microgolven wordt met kernfusie geproduceerd: het figuurlijke kwik stijgt daar tot wel enkele honderden miljoenen graden Celsius. Dat is zeker tien keer zo heet als de kern van de zon.

Wil je weten wat je allemaal in de bekende huis-tuin-en-keukenmagnetron kan stoppen en wat er vervolgens mee gebeurt? Kijk dan naar deze youtubeshow.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter