Hoe groot was de knal van 11 september?


Deze vraag houdt me al bijna tien jaar bezig: hoe groot was de kracht van het instorten van de Twin Towers, als je het vergelijkt met een bom? Ik heb gehoord dat je het met een kleine atoombom kunt vergelijken. – Jurjen.

De energie die vrijkwam toen de torens begonnen in te storten is vergelijkbaar met een bom van 1,6 kiloton TNT, zo becijferde de onderzoekscommissie van de Amerikaanse overheid. Dat is ongeveer tien tot vijftien procent van de energie die vrijkwam bij de atoombom op Hiroshima.

Om de knal verder in perspectief te plaatsen: deze energie was ongeveer één-tienduizendste van de uitbarsting van de Vesuvius, waardoor Pompeï werd vernietigd in het jaar 76. Het was één-tienmiljoenste van de knal die de vulkaan Thira veroorzaakte in 1630 voor Christus, waardoor de complete Minoaanse beschaving werd weggevaagd.

De kracht van de instortende torens was ongeveer 10 tot 15 procent van Hiroshima.
De kracht van de instortende torens was ongeveer 10 tot 15 procent van Hiroshima.

Dat wil niet zeggen dat het instorten van de Twin Towers geen verschrikkelijke gevolgen had. De drukgolf die ontstond door het instorten heeft tot een halve kilometer van Ground Zero mensen en auto’s opgepakt en soms tientallen meters verderop neergekwakt. Er zijn mensen door de drukgolf omgekomen. De bovenste verdiepingen van de torens vielen met een maximum snelheid van bijna 200 kilometer per uur.

De druk in de instortende gebouwen bedroeg volgens de officiële opgaves maximaal drie ton per vierkante inch, genoeg om mensen die waren opgesloten geheel te laten verdwijnen. Soms werd van een slachtoffer alleen een horloge of een creditcard teruggevonden. De krater die werd geslagen had een diameter van een halve kilometer.

Ook een vraag? Stuur een mailtje naar info[at]faqt.nl, of ga naar het contactformulier.