Hoe groot moet de ark van Noach zijn geweest?


Een tijd geleden zag ik een replica van de Ark van Noach liggen. Toen begon ik me af te vragen, hoe groot moet dat ding in werkelijkheid zijn geweest als je van alle dieren een paar wil meenemen? – Rik B.

Ach ja, de ark van John Huibers, de man die de bijbel letterlijk neemt. Volgens hem is zijn huidige ark qua omvang één-veertiende van wat de echte moet zijn geweest. Hij bouwt een nieuwe op ware grootte. Maar hoe groot was de oorspronkelijke ark volgens de bijbel?

Het Bijbelse verhaal van Noach is nogal tegenstrijdig. Laten we met iets makkelijks beginnen, hoeveel exemplaren van ieder dier moest Noach meenemen? Twee, staat in Genesis 6, 19.

Het ark van Noach bordspel.
Het ark van Noach bordspel.

Maar even later wordt een ander aantal genoemd. Zeven mannetjes en zeven vrouwtjes, staat in Genesis 7,2. Alleen de onreine beesten moesten volgens dit laatste hoofdstuk in paren van twee mee. Onreine beesten waren voor Noach en zijn tijdgenoten onder meer varkens, slakken, ooievaars en vleermuizen.

Dan de volgende belangrijke vraag: vissen, meenemen of gewoon laten zwemmen? Pietluttige theologen kunnen daar uren over discussiëren. Plus nog een klein probleempje: gordeldieren, die alleen voorkomen op het Amerikaanse continent, hoe kwamen die in de buurt van het Midden-Oosten, waar Noach zijn ark bouwde?

Duidelijk wordt dat je het verhaal van Noach niet letterlijk kúnt nemen. Veel mensen deden en doen dat toch. De middeleeuwse wiskundige Ioannes Buteo kwam op basis van de bijbel op een Ark van minstens 15 vierkante kilometer. Met de technieken uit die tijd was zo’n boot onmogelijk te bouwen. Huibers gebruikt voor zijn nieuwe ark op ware grootte dan ook aan elkaar gelaste containers.

Dat wil niet zeggen dat er nooit een grote overstroming is geweest. Culturen over de hele wereld hebben een mythe over een enorme vloed die ‘de wereld’ vernietigde. Dat zou rond 8.000 jaar geleden moeten zijn, toen de aarde aan het opwarmen was en grote stukken ijskap aan het smelten waren.

Sommige historici denken dat het verhaal van Noach gaat over een stijgende zeespiegel die een stuk land onder water zette ten noorden van het huidige Koeweit. Wellicht zijn er toen mensen geweest die dieren aan boord van een schip hebben meegenomen. Maar álle dieren ter wereld, en dan ook nog eens veertien stuks? Vergeet het maar.