Hoe groot kan een regendruppel maximaal worden?


Hoe groot kan een regendruppel maximaal worden?

Water- en regendruppels heb je in allerlei formaten. De exacte grootte van een druppel hangt af van natuurkundige parameters als de temperatuur, de zuiverheid van het water en de manier waarop de druppel gevormd wordt. De grootte van regendruppels kan variëren van een diameter van slechts 0,05 millimeter in miezerregen, tot wel een halve centimenter in diameter voor bijvoorbeeld net ontdooide hagel of stortregens. En ook binnen één regenbui zijn niet alle regendruppels even groot (test het maar eens uit met een stukje karton, papier of stof buiten in de regen).

Foto: sxc.hu

Lang dachten wetenschappers dat dit kwam omdat regendruppels op hun weg naar beneden continu in botsing komen met andere druppels en zo in kleinere druppels uiteen barsten. Twee Franse natuurkundigen berekenden een aantal jaar geleden dat zulke botsingen eigenlijk vrij zeldzaam zijn en gingen op zoek naar een betere verklaring. Hiervoor gebruikten ze een high-speed camera waarmee ze vallende regendruppels filmden (het prachtige filmpje daarvan kun je hier zien).

Regendruppels die te groot werden, kregen zoveel luchtweerstand te verduren dat ze uiteen spatten in kleinere druppeltjes. Té grote druppels exploderen dus, en het onderling botsen van regendruppels, zoals lang werd gedacht, gebeurt dus nauwelijks.