Hoe groot is de kans dat de euro valt?


Met diverse landen in financiële en economische crisis, hoe reëel is de kans dat de euro valt? Kunnen we gulden terug verwachten? – Linda

Dat is de hamvraag van dit moment. Een duidelijk antwoord kunnen we je niet geven, daarvoor is de situatie veel te onzeker. Wel kunnen we concluderen dat vooral politici en economen voorstanders zijn van het doorgaan met de euro. Onder de guldenliefhebbers treffen we één politieke partij (de PVV) en vooral de gewone man en vrouw in de straat.

Meer dan 70 procent van de PVV-stemmers wil de gulden terug, zo blijkt uit enquêtes. Maurice de Hond deed ook onderzoek en daaruit blijkt dat een derde van alle Nederlanders de gulden wel terug wenst, maar voornamelijk uit sentimenteel oogpunt. We vonden de biljetten zo mooi.

De euro inleveren voor de gulden is een dure operatie, wordt door politici steeds geroepen. Maar is dat wel zo? Een rapport van de Zwitserse bank UBS zegt dat de euro omwisselen voor de gulden tussen de 6000 en de 8000 euro per persoon zal kosten in Nederland. Dat zijn de eenmalige kosten die voortkomen uit het ombouwen van allerlei administratieve systemen. De jaren daarna kost de wissel ons ook nog eens 3000 à 5000 euro per persoon per jaar aan administratieve lasten. Hoeveel jaren dat zal doorgaan is helaas niet te zeggen.

Stel dat de gulden er weer komt, dan kan deze nieuwe sterke munt snel in waarde stijgen tegen de verzwakte euro. Dat is mooi voor Nederlandse vakantiegangers in eurolanden maar een drama voor onze export. Schatting lopen uiteen van 20 tot 50 procent daling van de uitvoer. Door de bijbehorende recessie – Nederland is een exportland bij uitstek – komen er naar schatting een half miljoen werklozen bij.

Wel gunstig zou een overgang naar een sterke gulden zijn voor onze staatsschuld. Die wordt genoteerd in zwakke euro’s, maar betalen we terug met harde guldens. Of en hoeveel dat zou schelen, is niet bekend, aangezien we de nieuwe gulden uiteraard nog niet kennen.

Doorgaan dan maar? Daar lijkt het nu wel op, maar het avontuur met de euro heeft ons geleerd niets als vaststaand aan te nemen. Morgen kan de situatie weer anders zijn. Verder modderen met de euro is bovendien ook niet gratis. Sommige politici zeggen dat de storting in het noodfonds bijna even veel kost als teruggaan naar de gulden. Gemiddeld kost het noodfonds ons nu ruim 2500 euro per persoon, maar dat kan wel eens twee tot drie keer zo hoog uitvallen.

Kortom: wat er ook gebeurt, het kost Nederland geld. Geen wonder dat steeds meer mensen één ding heel zeker weten: we hadden nooit aan de euro moeten beginnen.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter