Hoe groot is de kans dat de euro valt?


Hoe reëel is de kans dat de euro valt? Kunnen we gulden terug verwachten?

De meeste politici en economen voorstanders van het doorgaan met de euro. Onder de guldenliefhebbers treffen we één politieke partij (de PVV) en vooral de gewone man en vrouw in de straat.

Meer dan 70 procent van de PVV-stemmers wil de gulden terug, zo blijkt uit enquêtes.

De euro inleveren voor de gulden is een dure operatie. Een rapport van de Zwitserse bank UBS zegt dat de euro omwisselen voor de gulden tussen de 6000 en de 8000 euro per persoon zal kosten in Nederland. Dat zijn de eenmalige kosten die voortkomen uit het ombouwen van allerlei administratieve systemen. De jaren daarna kost de wissel ons ook nog eens 3000 à 5000 euro per persoon per jaar aan administratieve lasten.

Stel dat de gulden er weer komt, dan kan deze nieuwe sterke munt snel in waarde stijgen tegen de verzwakte euro. Dat is mooi voor Nederlandse vakantiegangers in eurolanden maar een drama voor onze export. Schatting lopen uiteen van 20 tot 50 procent daling van de uitvoer. Door de bijbehorende recessie – Nederland is een exportland bij uitstek – komen er naar schatting een half miljoen werklozen bij.

Wel gunstig zou een overgang naar een sterke gulden zijn voor onze staatsschuld. Die wordt genoteerd in zwakke euro’s, maar betalen we terug met harde guldens. Of en hoeveel dat zou schelen, is niet bekend, aangezien we de nieuwe gulden uiteraard nog niet kennen.

Sommige politici zeggen dat het helpen van zwakke eurolanden bijna even veel kost als teruggaan naar de gulden.

Kortom: wat er ook gebeurt, het kost Nederland geld. Geen wonder dat sommige mensen één ding heel zeker weten: we hadden nooit aan de euro moeten beginnen.