Hoe betrouwbaar is gezichtreconstructie?


In veel televisieprogramma’s zie je dat ze van een gevonden schedel een gezichtsreconstructie maken. Nu wordt dat volgens mij vaak gedaan op standaard maten. Maar er zijn nu steeds meer mensen te dik. en hebben daarbij dus ook een dikker gezicht. Nu vroeg ik me af of je aan de botten/schedel kunt zien of iemand te dik is (geweest). – Anneke

Gezichtsreconstructie is vaak een laatste middel dat wordt ingezet door de politie om de identiteit van iemand te achterhalen. Het is duur en de uitkomsten zijn niet erg betrouwbaar. Hoewel aan de hand van de schedel de vorm van het hoofd goed kan worden bepaald, moeten forensische kunstenaars ook een hoop dingen raden. Had deze persoon blauwe of bruine ogen? Blond of donker haar? Of misschien helemaal geen haar? Was hij of zij dik of dun?

Een succesvolle reconstructie. Op basis van een schedel werd een reconstrutie gemaakt...

Om deze reden mogen forensische reconstructies in de Verenigde Staten bijvoorbeeld niet in de rechtbank als bewijs dienen. Uit onderzoek blijkt dat verschillende forensische kunstenaars op basis van dezelfde schedel tot totaal verschillende gezichten kunnen komen.

Hoe meer informatie een forensisch kunstenaar heeft, hoe beter de reconstructie wordt. Zijn er haren gevonden bij de schedel, dan kan de kleur worden vastgesteld. Als er vetresten zijn aangetroffen, dan is de aanname dat het om een dikke persoon ging snel gedaan. Ook huidresten kunnen helpen om vast te stellen hoe iemand er bij leven uit heeft gezien.

...die later aardig bleek te kloppen met de realiteit. Afbeeldingen Karen T. Taylor. (http://www.karenttaylor.com)

Wil je het zelf proberen? De software om gezichten mee te reconstrueren is op internet gewoon verkrijgbaar. Dan heb je alleen nog een schedel nodig om een persoon uit het verleden weer tot leven te wekken.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter