Klopt het dat de CIA Hitler nog jaren in Zuid Amerika heeft gezocht?


Klopt het dat de CIA Hitler nog jaren na de Tweede Wereldoorlog in Zuid Amerika heeft gezocht? – Thesing

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gonsde het van de geruchten dat Hitler nog zou leven. Hij zou zich in Zuid Amerika bevinden, de Zuidpool, Indonesië en zelfs de maan. In de meeste verhalen is de Führer ontsnapt in een duikboot of een vliegtuig en heeft hij zich met hulp van kameraden verstopt met de bedoeling ooit terug te keren.

Van officiële zijde is er nooit veel aandacht besteed aan deze geruchten, vooral omdat de geallieerden al in een vroeg stadium zeker wisten dat Hitler dood was.

Klaus Barbie, nazi-oorlogsmisdadiger, inwoner van Latijns Amerika, informant van een Amerikaanse geheime dienst.
De Russen hebben daarvoor afdoende bewijzen gevonden en die, met een zelden vertoonde openheid, gedeeld met de Amerikanen en de Britten.

Dat wil niet zeggen dat de OSS, de voorloper van de CIA, daarna geen belangstelling voor Hitler had. Ze stelden met hulp van gevangen genomen top-nazi’s een dik dossier over hem samen in de eerste jaren na de oorlog, net als de KGB overigens. De OSS en vanaf 1947 de CIA waren vooral geïnteresseerd in de psyche van Hitler, zo blijkt uit documenten die in 2001 zijn vrijgegeven. Hoe wist hij zich te ontwikkelen tot zo’n grote leider?

Parallel hieraan loopt het verhaal van verschillende nazi’s, waaronder kopstukken als Josef Mengele, Erich Priebke en Adolf Eichmann, die via allerlei wegen naar Argentinië zijn gevlucht. Ze konden daar een nieuw bestaan opbouwen, onder de vleugels van dicator Juan Perón. Hij wist met hulp van Duitse ingenieurs zelfs eens straaljager, een raket en een kernreactor te bouwen in de eerste na-oorlogse jaren.

Amerikaanse geheime diensten hebben drie van die nazi’s, Klaus Barbie, Wilhelm Hoettl en Emil Augsberg, geronseld voor inlichtingendiensten. Dat bleek in 1998, toen de Amerikaanse Nazi War Crimes Disclosure Act van kracht werd. Deze wet, die alle Amerikaanse overheidsdiensten dwong alle dossiers over nazi’s openbaar te maken, heeft in de jaren daarna duizenden dossiers boven water gebracht. Aanwijzingen dat Hitler de oorlog zou hebben overleefd, of dat de Amerikanen hem zouden hebben gezocht, is in geen van die dossiers te vinden.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter