Helpt tikken op een blikje tegen spuitende Cola?


Als je een blikje prik schudt en vervolgens met je nagels erop tikt, dan kan je het blikje gewoon open maken zonder dat je drankje er uit spuit. Hoe werkt dit? – Bas

Als we dit soort vragen krijgen op de redactie van Faqt, dan zijn we altijd blij: we mogen experimenteren! Drie sixpacks met Cola werden ingeslagen bij de supermarkt, het wachten was op een lekker weertje om het redactiehok uit te gaan met de blikjes.

Wie eerst flink schudt, krijgt inderdaad bij het openen van het blikje een flinke fontein van Cola. Wacht je echter anderhalve minuut, dan kun je het blikje veilig openen, bleek uit een proef. Schijnbaar is de explosieve kracht van een geschud blikje kort.

© Photophreak | Dreamstime.com

Waarom zorgt schudden voor zo’n heftige reactie? Door de beweging creëer je allemaal kleine belletjes in de Cola. Het koolzuur dat in de drank is opgelost, gebruikt die belletjes om uit de oplossing te komen. De belletjes worden daardoor groter. Open het blikje en de druk die zo is opgebouwd duwt de drank naar buiten.

Wacht je even, dan knappen de meeste belletjes weer uit elkaar en komt het koolzuur weer in de drank terecht. Het gevolg: geen schuimfontein.

Dan het tikken. We hebben dat op verschillende manieren geprobeerd – bovenop, aan de zijkant, onderop, aan alle kanten – en we konden niet echt een verschil ontdekken tussen getikte en ongetikte blikjes. Alleen als je een halve minuut lang tikte (onderop leek het meest effectief) was de Cola-fontein iets kleiner. Maar dat kan natuurlijk ook komen door het verstrijken van de tijd.

Conclusie: wachten is effectiever dan tikken. Stop je het blikje ondertussen in het vriesvak, dan koelt het drankje ook nog eens extra. Ook dat doet wonderen, onze gekoelde blikjes waren duidelijk minder schuimig dan de blikjes die we op kamertemperatuur hadden bewaard.

Nog een conclusie: wie experimenten met morsende Cola in deze tijd van het jaar doet, trekt behoorlijk wat wespen aan.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter