Heeft ontslakken zin?


Ontslakken of detoxen is een kuur die vooral vrouwen graag ondergaan. Daarbij stop je met eten om gifstoffen uit het lichaam te spoelen. Dat spoelen gebeurt door grote hoeveelheden kruidenthee of fruitsap te drinken, terwijl je geen vast voedsel eet. Een dergelijk dieet zou ‘slakken’ uit je lichaam verwijderen, giftige stoffen die zich volgens sommige dieetgoeroes in je spijsverteringskanaal ophopen.

Alleen is er totaal geen wetenschappelijk onderbouwd bewijs voor het bestaan van zulke slakken.

Tijdens ontslakken mag je alleen vloeibaar voedsel tot je nemen. Foto: © Margouillat | Dreamstime.com.

Het lichaam produceert weliswaar afvalstoffen – grote hoeveelheden zelfs – maar weet die op eigen kracht en zeer efficiënt uit te stoten. Het bewijs zie je dagelijks in de pot liggen. Afval verlaat je lijf via zweet, adem, urine en ontlasting. Deed het menselijk lichaam dat niet goed, dan was de mens allang uitgestorven.

Toch ontslakken grote groepen mensen minstens één keer per jaar. Dat is niet alleen nutteloos, het kan in extreme gevallen zelfs gevaarlijk zijn, zeggen Canadese wetenschappers.

Ze onderzochten een groep mensen die een maagverkleining wilden ondergaan. Om in aanmerking te komen voor zo’n operatie moet je eerst zelf flink afvallen. Gemiddeld verloren de mensen in deze test 45 procent van hun lichaamsgewicht, vaak door te vasten. Van deze mensen werd constant het bloed getest.

Daaruit bleek dat uit de oplossende vetcellen massaal verontreinigingen los kwamen. Zo stegen de hoeveelheid chloor-organische verbindingen in het bloed gemiddeld met 388 procent. Deze stoffen zitten in pesticiden en komen het menselijk lichaam binnen via bespoten groente en fruit. Dat gebeurt in kleine beetjes, maar schijnbaar hopen deze stoffen zich op in vetreserves. Door die ineens aan te spreken, komen al die kleine beetjes samen en krijg je te maken met gevaarlijke concentraties.

Bij je vriendin zal het vast niet zo’n vaart lopen, Mike. Of ze ontslakt moet ze uiteraard zelf weten, maar een goede reden is er niet echt voor te bedenken. Het is beter dagelijks veel water te drinken om de uitstoot van afvalstoffen uit je lichaam te bespoedigen. Juist, door te plassen. Iedereen die wel eens een kater heeft gehad – waarbij je de afvalstof acetaldehyde in grote hoeveelheden in je bloed hebt – weet dat water drinken de genezing bevordert.