Heeft een mens onsterfelijke cellen?


Naar aanleiding van het verhaal over stamcellen: ik heb ooit eens gelezen dat een mens een paar onsterfelijke cellen heeft. Klopt dit en wat gebeurt hiermee bij sterven, begraven of cremeren? – Ben

Mensen bestaan uit heel veel typen cellen. Huidcellen, haarcellen, bloedcellen, hersencellen en nog veel meer. In de loop van het leven gaan er steeds cellen dood, maar die worden ook steeds weer aangevuld, en dat gebeurt vanuit stamcellen. Hematopoietische stamcellen maken bloed, neurale stamcellen maken nieuwe hersencellen.

Foto: wikimedia commons

Deze cellen worden wel eens onsterfelijk genoemd, omdat ze een heel mensenleven lang nieuwe cellen blijven maken. Volgens een recente ontdekking zijn ze daar dus ook nog toe in staat ná de dood. Een gewone huidcel kan zich echter niet eindeloos blijven delen. Dat komt omdat de uiteindjes van de chromosomen die ons DNA bevatten, de telomeren, steeds korter worden. Als ze té kort worden, gaat de cel dood. Stamcellen kunnen zich wel blijven delen omdat zij hun telomeren lang kunnen houden. Hierdoor houden ze de mogelijkheid om oneindig te blijven delen.

Maar écht onsterfelijk zijn ze natuurlijk niet. Ook al leefden de cellen nog na twee weken in een dood lichaam, op een gegeven moment gaat het lichaam ontbinden, zijn de voedingstoffen op, en gaan ook deze onsterfelijke cellen dood. Dit heeft daarom geen enkele consequenties voor begraven of cremeren, de cellen zijn gewoon onderdeel van het lichaam. Slechts als iemand zijn of haar lichaam na de dood ter beschikking stelt voor de wetenschap (een soort super-donor-schap), mogen onderzoekers die cellen uit het lichaam halen.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter