Hebben Georgië en Georgia met elkaar te maken?


Ik keek gisteravond naar het nieuws en zag een bericht over Georgië. Toen vroeg ik me af, heeft het land Georgië te maken met de staat Georgia in Amerika? – Rob.

Het korte antwoord? Nee. Het arme Georgië heeft de laatste tijd behoorlijk wat problemen. Een oorlog die geen oorlog blijkt te zijn. Machtige maffiosi.

Komt er nog een bij. De naam van het land klopt eigenlijk niet. Het land heet in de eigen taal Sakartvela, een verwijzing naar de ‘aartsvader des vaderlands’ Kartlos.

Georgië...
Georgië...

Hoe de Georgiërs aan hun incorrecte naam Georgië komen, is niet helemaal bekend. Waarschijnlijk is de naam door Franse kruisvaarders bedacht. De Perzen noemden Georgië Gurj, wat door de Fransen werd opgevat als een verwijzing naar Sint Joris de Drakendoder, oftewel Saint George.

Eenmaal terug in Europa begonnen kaartenmakers op grond van de verhalen van de kruisvaarders de nieuwe naam te gebruiken.

En de Georgiërs zelf? Die zijn het ook maar gaan doen. In hun vlag uit 1991 zit zelfs het Joriskruis verwerkt, twee gekruiste zwaarden die rood zijn van het bloed en samen een christelijk kruis vormen. Met de vier kruizen, er om heen vormen ze samen het symbool van Sint Joris.

...en Georgia.
...en Georgia.

De staat Georgia in de VS is genoemd naar de Britse koning George II en is voortgekomen uit de Britse provincie Georgia.