Gebruiken ook dieren drugs?


Mijn kat houdt enorm van kattenkruid. Toen ik haar bezig zag, vroeg ik me ineens af: gebruiken dieren ook drugs? – Gaby

De meeste natuurlijke genotsmiddelen – zoals cocaïne en alcohol – hebben we te danken aan het observeren van dieren. Dieren kunnen ook net zo goed verslaafd raken als mensen. In het hilarische hoofdstuk Getting High in het boek Wild Healthvertelt bioloog Cindy Engel smakelijk over Zuid-Afrikaanse bavianen die snoepen van een pruimsoort en de rest van de middag dronken zijn. In Zuid-Amerika eten slingerapen gefermenteerd fruit met hetzelfde resultaat. Ook zijn er vogels die zich een delirium eten aan besjes en van het dak vallen. Engel schrijft dat dergelijk fruit wel 12 procent alcohol kan bevatten.

Foto: Royalty-free image collection.

Ook op het vlak van verslavingsgedrag bestaan er veel overeenkomsten tussen mens en dier. De drankzucht van varkens is bijvoorbeeld legendarisch. Mede dankzij volksvertellingen en de roman van George Orwell Animal Farm waarin varkens na een revolutie op hun boerderij de macht grijpen over de andere dieren en zich laven aan de tap. Varkens zijn inderdaad in staat om – net als mensen – vrijwillig flink door te drinken. Ze worden dronken zoals mensen, en uiteindelijk ook lichamelijk verslaafd aan alcohol, zoals mensen.

In de Verenigde Staten is veel onderzoek gedaan naar mogelijke psychische verslaving aan alcohol. Experimenten waarbij zeugen alcohol werd gevoerd, toonden niets aan. Maar uit een andere studie is gebleken dat de stress die een aap in zijn jeugd ervaart, gevolgen heeft voor zijn ‘drinkgedrag’ als volwassene.

Alcoholgebruik heeft ook bij dieren effect op de sociale orde. Een opmerkelijk experiment in de jaren zeventig met zeven varkens en een open tap leidde daadwerkelijk tot revolutie. Samen in een stal hadden de zeven – toen nog nuchtere – dieren al snel een rangorde vastgesteld. Vanaf het moment dat ze toegang kregen tot een cocktail van gin en sinaasappelsap was het bal.

De leider van het stel dronk door tot hij niet meer op zijn poten kon staan. Binnen een dag was hij zijn leiderschapspositie kwijt. Het varken op de derde positie, die weinig dronk, werd de nieuwe nummer een. Deze coup bracht de oude leider kennelijk tot zijn zinnen want hij stopte met drinken en probeerde zijn positie weer terug te winnen. Dat lukte. Met de couppleger liep het slecht af; hij raakte nu wel aan de alcohol en daalde verder in de rangorde.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter