Gaan je ogen naar rechts als je op je rechteroor slaapt?


Gaan je ogen naar rechts als je op je rechteroor slaapt en naar links gaan als je op je linkeroor ligt? Of blijven ze gewoon in het midden ongeacht welke houding je ook aanneemt buiten de rem slaap om? – Willy Mulder

Je ogen worden aangestuurd door zes verschillende spieren per stuk. Ook ’s nachts spelen deze sterke spieren rond je oog een belangrijke rol, vooral bij het maken van rapid eye movements, (REM), die je hersens helpen bij het verwerken van informatie.

Maar wat gebeurt er buiten de REM-slaap, ontspannen de oogspieren zich dan? Onderzoekers in Japan en Zwitserland hebben dat onderzocht en kwamen er achter dat ook tijdens andere delen van de slaap de ogen soms flink kunnen rollen; met andere woorden, de spieren rond de ogen verslappen dan niet.

Maar tijdens een diepe slaap komt er een moment dat de spieren rond de ogen zich even ontspannen. Op dat moment heeft de zwaartekracht een klein beetje effect op de ogen. Wie op zijn of haar rechterzij slaapt, heeft op dat moment ogen die een heel klein beetje (ongeveer tien graden) naar rechts staan. Voor links is het vice versa. Wie op zijn rug ligt, heeft ogen die recht vooruit staan.

Foto: Robert D. Bruce
Foto: Robert D. Bruce