Eeuwig leven door klonen en transplantatie?


Zou je eeuwig kunnen leven als je steeds weer verschillende organen door transplantatie laat inbrengen? – Benoit

Volgens Raymond Kurzweil wel. Deze ‘superwetenschapper’ en specialist op het gebied van kunstmatige intelligentie vertelde een jaar geleden dat onsterfelijkheid voor de mens onder handbereik ligt. Volgens Kurzweil is vooral de menselijke kennis over klonen onderhand zo ver, dat je binnen twee decennia nieuwe lichaamsdelen kunt laten maken die versleten delen vervangen.

Ook het Amerikaanse leger heeft belangstelling voor die technologie, meestal een aanwijzing dat er met veel geld een doorbraak geforceerd gaat worden. De Amerikanen hebben zelfs een instituut opgericht dat zich helemaal op het klonen van menselijke lichaamsdelen moet gaan storten.

Als je jezelf maar genoeg kloont, heb je dan alle reserveonderdelen voor een eeuwig leven?
Als je jezelf maar genoeg kloont, heb je dan alle reserveonderdelen voor een eeuwig leven?

Bereik je daarmee onsterfelijkheid? Wie het weet mag het zeggen. Het lichaam is een complexe structuur die zich maar moeilijk laat namaken. In ieder geval zal onze levensverwachting omhoog schieten, aangezien we makkelijker ziekelijke delen kunnen vervangen. Maar om echt nooit meer dood te gaan, is waarschijnlijk meer nodig.

Sommige wetenschapppers doen onderzoek naar de mogelijkheid om DNA zelf te vernieuwen of te klonen en steeds weer opnieuw te vervangen door verse exemplaren. Anderen hebben hun hoop gevestigd op het ‘uploaden’ van je geest naar een computer.

Gaat dat allemaal lukken, dan zitten we nog met de menselijke psyche. Hoe zal die reageren op onsterfelijkheid? Sommige psychologen voorspellen al grote geestelijke problemen als de menselijke levensverwachting in de honderden jaren geschreven gaat worden. Over de overbevolking zullen we het maar niet hebben.

Beeld: © Domen Colja | Dreamstime.com