Welke complotten en samenzweringen zijn echt?


Nu Osama dood is, zijn er weer enkele complottheorieën opgedoken. Mijn vraag is: welke grote complotten/samenzweringen zijn echt? – Matthias

De geschiedenisboeken staan vol complotten en samenzweringen. Neem de moord op Julius Caesar in 44 voor Christus. Verschillende senatoren in Rome waren bang dat Caesar te machtig aan het worden was, dus ze bedachten een plan. Ze nodigden de Romeinse heerser uit voor een gladiatorengevecht. Toen hij aankwam, dirigeerden ze hem naar een stille ingang. Daar werd hij door meerdere senatoren met messen gestoken.

De moord op Caesar, door Vincenzo Camuccini.

Wat dit een complot maakt, is dat meerdere machtige mensen de moord lang van tevoren hebben gepland. De groep kwam nooit in volle omvang bijeen, maar vormde cellen die delen van het plan beraamden. Door de moord samen te plegen, werd voorkomen dat één senator de zondebok werd.

Na Ceasar waren er ontelbare andere politieke complotten waarbij werd gemoord. Voor de uitvinding van de democratie was politiek een duister spel waarin moord en doodslag heel normaal waren. Politici en andere machthebbers werkten in het geheim samen om hun eigen belangen te behartigen. Het grote publiek werd dom gehouden en gemanipuleerd.

Met de komst van de democratie nam de transparantie van de overheid toe. Toch beraamden mensen en overheden nog steeds complotten. In 1933 wilde een groep zakenmannen president Roosevelt vermoorden, de Amerikaanse regering ten val brengen en vervangen door een fascistisch regime. Hoewel onduidelijk is hoe serieus de plannen waren, zijn historici het er wel over eens dat het een echt complot was. Doordat de beoogde militaire leider van de coup de overheid vertelde over de plannen, werd erger voorkomen.

Je kunt argumenteren dat de inval in Irak in 2003 ook een samenzwering was. Geheime diensten wisten dat Irak waarschijnlijk geen massavernietigingswapens had, maar dikten vermoedens daarover aan. Een gelekt memorandum van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat president Bush ‘zijn zinnen had gezet’ op een invasie van Irak en dat er ‘bewijs’ moest worden gevonden om hem een reden te geven. Dat ‘bewijs’ werd een rapport dat Irakezen in Nigeria ingrediënten voor een nucleair wapen hadden gekocht. Van dat rapport was bekend dat het niet klopte, maar toch werd het gebruikt.

En dan zijn er alle theorieën die niemand kan bewijzen. Bijvoorbeeld dat er een geheime wereldregering is van illuminati. Of dat we worden geregeerd door reptielen/buitenaardse wezens/joden/nazi’s en een hele reeks anderen. Geweldige verhalen, waarvoor meestal ieder echt bewijs ontbreekt.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter