Dromen dieren net als mensen?


Volgens mij droomt mijn hond zo nu en dan. Klopt dit? En wat dromen dieren eigenlijk? – Maaike

Iedereen met een huisdier weet dat een beest kan snurken, scheten laten, piepen, grommen en bewegen tijdens zijn slaap. Net als mensen. Maar betekent dat ook dat ze dromen? Een goede vraag vonden ook onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology, ofwel MIT. Conclusie? Dieren hebben zelfs complexe dromen en zijn in staat ervaringen te onthouden.

Tot voor kort was alleen bekend dat dieren tijdens hun slaap dezelfde fasen doorlopen als slapende mensen. In onze dromen herhalen en verwerken we gebeurtenissen overdag. Dieren blijken hetzelfde te doen, althans de ratten in het onderzoek van MIT.

Geheugen en verwerking

Met neurologisch onderzoek valt tegenwoordig ook de inhoud van dromen te bestuderen. In het experiment trainden de onderzoekers enkele ratten op een traject, met als beloning een lekker hapje. Tijdens die oefening werd de hersenactiviteit van de ratten geregistreerd. Vervolgens werd hun hersenactiviteit tijdens hun slaap gemeten. Ratten blijken net als mensen tijdens de REM-fase te dromen van hun activiteiten overdag. In bijna de helft van alle REM-fasen vertoonde hun hersenactiviteit exact hetzelfde patroon als overdag tijdens de oefening. De onderzoekers konden zelfs zien of de ratten in hun droom stilstonden en wanneer ze weer verder renden.

Sommige honden – zoals in onderstaande video – doen zelfs aan slaapwandelen, of beter in dit geval slaaprennen.

Beelden: Kairbara87, Bart Dubelaar

Follow Faqtman on Twitter