Waar komt de uitdrukking drie keer is scheepsrecht vandaan?


Driemaal niezen is “scheepsrecht”, waarom en waar komt deze uitdrukking vandaan – Lucet

Niet alleen bij niezen is drie keer scheepsrecht, het geldt voor allerlei gebeurtenissen. Het wil zeggen dat als iets de eerste twee keer niet gelukt is, de derde keer het ongetwijfeld wel zal lukken.

Wat is de herkomst van de uitdrukking? Waarschijnlijk heeft het te maken met de bijzondere betekenis van het getal drie in de christelijke wereld, je hebt immers de heilige drie-eenheid van vader, zoon en heilige geest. Die voorkeur voor drie komt op allerlei plekken terug. In sport bijvoorbeeld, waar drie goals achter elkaar door dezelfde speler een hat-trick vormen. In muziek is de kleinste bezetting een trio.

Daarom werd vooral in de rechtspraak drie altijd als een vast getal aangehouden, je mocht bijvoorbeeld drie keer proberen om de eed af te leggen.

Ook in de scheepvaart speelt drie een belangrijke rol. Een kapitein was vroeger verplicht om zijn bemanning drie maaltijden per dag te geven. Wie stout was geweest, kon drie slagen met een plank krijgen. Er waren drie getuigen nodig om iemand ter dood te veroordelen aan boord. Drie keer was dus het scheepsrecht.

Ook een vraag? Stel hem via het contactformulier.

Follow Faqtman on Twitter