De kans op een buitenechtelijk kind


Mijn buren hebben een zoontje gekregen. Hij lijkt totaal niet op zijn vader. Is er onderzoek gedaan hoeveel vaders een kind opvoeden dat door een ander is verwekt? – CS, Burgh-Haamstede.

Zeker is daar onderzoek naar gedaan. Meer dan eens zelfs, en daar zit een probleem. De uitslagen van al die onderzoeken lopen nogal uiteen. Het meest betrouwbaar lijkt een Amerikaans onderzoek van een paar jaar geleden dat door middel van DNA zocht naar het aantal vaders met – hum – hoorntjes op.

In een ziekenhuis namen de onderzoekers op vrijwillige basis en volledig anoniem DNA af bij vaders en kinderen. Daaruit bleek dat één op de tien vaders niet het zaad heeft geleverd voor het kind dat ze erkennen als het hunne.

F002/5986

Een bureau dat commerciële vaderschaptesten doet, meldde enige jaren geleden aan dat 30 procent van de mannen die een test aanvraagt voor hun kind, niet de biologische vader is. Maar veel van deze aanvragers hebben waarschijnlijk al twijfels.

Interessante is bovendien het verband het beroep van de vader en het aantal ‘onechte’ kinderen. Vaders met een flink inkomen en nogal wat sociale status lopen slechts één procent kans dat ze het kind van een ander opvoeden. Mannen met een bescheiden loonstrookje lopen een aanzienlijk grotere kans.